Riktig spelskärm med smarta funktioner

AOC:s skärm är en bastant sak med typisk gaming-design. Den har ett rejält chassi med centimeterbreda skärmramar, ett yttre i matt svart plast samt matt silvergrå plast på baksidan. På undersidan hittar vi en diodrand som kan lysa i rött, grönt eller blått och kontrolleras inifrån inställningsmenyn. Den stänger vi snabbt av, då det är mer störande än snyggt.

Skärmen är ganska krånglig att installera, med en fot som först måste monteras ihop och sedan skruvas fast i skärmen med fyra lösa skruvar. Men sedan är den mycket stadig och har höj- och sänkbar fot, som dessutom går att vrida. De flesta sådana här breda skärmar svajar lite i sidled och är känsliga om du stöter till den men Agon AG352UCG6 är ovanligt stabil.

Skärmen har en va-panel med 1 800 millimeters böjning. Det innebar att om den hade fortsatt runt hela vägen hade det blivit en cirkel med 1,8 meters radie. Det gör att ungefär en och en halv meter blir optimalt avstånd att sitta framför den. På det avståndet är skärmen skarp och snygg.

AOC Agon

I inställningsmenyn finns olika skärmlägen just för olika typer av spel, men inga förinställda profiler för till exempel film, vilket annars är vanligt. Vi finner dock ingen orsak att byta från standardläget. Det ger bra balans, fin lyster i färger, distinkt kontrast och unison ljusstyrka. Möjligen drar färgerna lite åt kalla toner, men det går att justera, om än med viss frustration.

Inställningsmenyn är nämligen riktigt jobbig att navigera. Den styrs från ett styrkors på undersidan. Menyerna och riktningarna på styrkorset verkar inte alls stämma överens och hur du navigerar är inte konsekvent från en del av menyn till en annan. Menyn går i alla fall att få på svenska, även om översättningen är lite halvdan.

Annars är det snålt med detaljerade inställningsmöjligheter och skärmen har få extrafunktioner som till exempel bild-i bild. Istället är det utpräglade spelfunktioner som står i fokus. Det här är enda skärmen i testet med 120 Hz bildfrekvens och stöd för Nvidia G-sync, en teknik som tillsammans med Geforce-grafikkort förebygger så kallade skärmrevor i spel.

AOC Agon AG352UCG6

Skärmen har också en egen teknik för att undvika spökskuggor, där ljuset släpar efter färgen i pixlarna. Det märks i princip bara om du har objekt som rör sig fram och tillbaka över skärmen, vilket är vanligt i spel.

Skärmens inbyggda högtalare är mediokra. De är de i och sig för det mesta i skärmar, men här duger de inte ens för ett Skype-samtal på kontoret. Det är knappt någon diskant alls och det är tveksamt om det ens är stereo. Här behöver du verkligen investera i ett par separata högtalare.

Skärmen har bara två bildingångar, en displayport och en hdmi. Men då du inte har stöd för dubbla bildingångar behövs det ju knappast mer. Vi får också en liten usb-hubb inbyggd med en mikro-usb-ingång och två usb-a-utgångar.

Fakta AOC Agon AG352UCG6

Testad: Januari 2019
Tillverkare: AOC
Storlek: 35 tum, 21:9 bildförhållande, böjd (1800 mm)
Upplösning: 3440x1440 bildpunkter
Paneltyp: A-mva med matt yta
Ljusstyrka: Ca 300 cd/m2
Kontrast: 2500:1
Färgdjup: 8 bitar
Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
Svarstid: 4 ms (GtG)
Bildingångar: Hdmi 1.4, displayport 1.2
Övrigt: Höj/sänkbar fot, vesa-fäste, g-sync, audio in, hörlursuttag, 2 portars usb 3.0-hubb
Effektförbrukning: Upp till 70 W
Storlek (med fot): 84,7 x 26,6 x 49,3-59,8 cm
Garanti: 3 år
Rek. pris: 8 600 kr.
Pris: 8 552 kronor hos Prisjakt.

plus

God bildkvalitet.
Bra egenskaper för spel.
Stadig konstruktion.

minus

Jobbig inställningsmeny.
Ej stöd för dubbla bildskällor.
Trista högtalare.

Betyg 4 av 5