Bra valStilig men stelbent skärm med smart fot

Asus Designo Curve MX34VQ är en skärm främst tänkt för kontoret, med elegant minimalistisk design, även om det är mestadels matt plast. Den har tunna skärmkanter och en silverglänsande list på framsidan nedtill. Skärmen är ovanligt lätt för denna storleksklass.

Den är väldigt enkel att plugga in och komma igång med. Skärmen levereras med fot påmonterad, och såvitt vi kan se finns det inget alternativ att ta av den för att till exempel fästa skärmen på väggen. Men då skulle du ju missa det som gör skärmen unik, nämligen foten.

Den har läckert rund och genomskinlig design. Foten är fast monterad, rätt så tunn och har ingen möjlighet till rotation i sidled, och går inte heller att höja eller sänka. Skärmen befinner sig närmre bordsytan än lägsta läget på många höj- och sänkbara skärmar. Det som gör att den sticker ut är att den har en inbyggd qi-laddare i skärmfoten så att du kan ladda en mobil med stöd för trådlös laddning på den, en enkel och smart funktion som fler flerskärmar borde ha.

Asus Designo Curve MX34VQ

Designo Curve MX34VQ är byggd på en va-panel med blek svärta men annars fin lyster i färger, god kontrast och bra ljusstyrka för vanligt inomhusbruk. Den har faktiskt godkända egenskaper för en inte allt för krävande gamer, med 100 Hz bildfrekvens, svarstid på fyra millisekunder och stöd för AMD Freesync (motsvarigheten till G-sync fast för Radeon-grafikkort). Ljusstyrkan är jämn över hela skärmytan, och färgomfånget är klockrent för filmvisning, men räcker inte riktigt till för att jobba med mediaproduktion professionellt.

Skärmens inbyggda högtalare ger oss överraskande bra ljud – eller i alla fall bra nog för att sitta i en skärm, Någon mäktig hifi-upplevelse är det inte men den räcker bra för en inte allt för kräsen användare. I inställningsmenyn hittar vi till och med fyra lägen för ljud, musik, spel, film och manuell profil där vi får en riktig equalizer. Det uppskattas.

Designo Curve MX34VQ har en detaljerad och relativt lättmanövrerad meny med möjlighet att själv välja en funktion som ska gå att komma åt snabbt, till exempel ljudvolym eller ljusstyrka. Menyer är dock på engelska utan svenskt alternativ. Vi får ett gäng förinställda lägen som standard, srgb, film, och spel. Endast i vissa lägen kommer vi åt manuella inställningar av sådant som kontrast och färgtemperatur.

Asus Designo Curve MX34VQ

Skärmen stödjer dubbla bildkällor och bild-vid-bild samt bild-i-bild, men det är krångligt att ställa in just bild-i-bild med mycket fipplande fram och tillbaka i menyer för att välja sådant som bildkällor, format och position på bildruta.

Baktill sitter tre hdmi 2.0-portar och en displayport 1.4-ingång, samt hörlursuttag. Vi får ingen separat analog ljudingång som i en del skärmar, och Asus skärm är en av få i sin klass som inte inkluderar en inbyggd usb-hubb.

Fakta Asus Designo Curve MX34VQ

Testad: Januari 2019
Tillverkare: Asus
Storlek: 34 tum, 21:9 bildförhållande
Upplösning: 3440x1440 bildpunkter
Paneltyp: Va med matt yta, böjd (1800 mm)
Ljusstyrka: Ca 300 cd/m2
Kontrast: 3000:1
Färgdjup: 8 bitar
Uppdateringsfrekvens: 100 Hz
Svarstid: 4 ms (GtG)
Bildingångar: 3 st hdmi 2.0, displayport 1.2
Övrigt: Hörlursuttag, trådlös laddare i foten, stöd för AMD Freesync
Effektförbrukning: Upp till 75 W
Storlek (med fot): 81,1 x 24 x 45,7 cm
Garanti: 1 år
Pris: 7 000 kr.
Pris: 6 990 kronor hos Netonnet.

plus

God bildkvalitet för det mesta.
Många bildingångar.
Smart fot med qi-laddare.
Bra ljud.

minus

Ej justerbar fot.
Ingen usb-hubb.

Betyg 4 av 5