Mediaskärm med spelvibbar

Benq är stora på spelskärmar och ställer här upp med en riktigt intressant modell som passar lika bra för spel som för mer blandad användning. Den säljs ofta i butiker som en spelskärm men enligt Benq är den främst tänkt för media. Men med 100 Hz bildfrekvens, snabb responstid och AMD Freesync-stöd har Benq inte glömt bort sina gamingrötter.

Skärmen har ett rejält chassi, och en marginellt större skärmyta på 35 tum. Det är en rätt så avskalat designad skärm för att vara spelfokuserad, med enkelt rundad baksida i silvergrå plast upptill och svart plast nedtill.

Anslutningarna sitter centralt, precis bakom skärmfoten som också har ett behändigt hål mitt i för kabeldragning. Foten har en bred bas och är höj- och sänkbar men inte vridbar i sidled. Skärmen har vesa-stöd för montering på vägg eller valfritt annat stöd, men monteringssats för det får vi inte med. Rörelsen i höjdled är ovanligt kort, bara ungefär sex centimeter.

Benq EX3501R

EX3501R har 100 Hz bildfrekvens i en va-bildpanel, fyra millisekunders svarstid, färgomfång som passar utmärkt för media och spel, och stöd för bildkälla med HDR10-standarden. Skärmpanelen har vanliga 8 bitars färgdjup istället för de 10 bitar som krävs för äkta hdr, men ändå så får vi upplevd högre dynamik i bilden tack vare smart kontrast- och ljushantering.

Med grafikkort som stödjer det och rätt mediatjänst, mediaspelare eller datorspel blir det en övertygande upplevelse, fast det kan vara knepigt att få till korrekt hdr på en dator. Windows hantering för det är minst sagt bristfällig.

En annan smart funktion är inbyggd ljussensor med rgb-kapacitet. Det innebär att skärmen känner av färgtemeraturen på ljuset i rummet och automatiskt justerar ljusstyrkan och skärmens färger för optimal färgåtergivning. Det fungerar faktiskt överraskande bra och vi får en välbalanserad bild i alla lägen.

Givetvis kan du också ställa in det hela manuellt. Men det undviker vi gärna då menyerna är rejält krångliga och navigeras med fyra små knappar på undersidan av skärmen. Vi blir dock tvungna att göra en liten justering, då skärmen från början ger oss överdriven kontrast och ljusstyrka. I menyn hittar vi färdiga profiler för hdr-läge, srgb och foto, och det går att spara ett par personliga profiler.

Benq EX3501R

En sak skärmen inte har är högtalare, bara ett hörlursuttag. Så det får du skaffa separata själv. Den har däremot inbyggd usb-hubb med både två usb-3.0-kontakter och en usb-c som sitter behändigt placerad på undersidan.

Fakta Benq EX3501R

Testad: Januari 2019
Tillverkare: Benq
Storlek: 35 tum, 21:9 bildförhållande
Upplösning: 3440x1440 bildpunkter
Paneltyp: Va med matt yta, böjd (1800 mm)
Ljusstyrka: Ca 300 cd/m2
Kontrast: 2500:1
Färgdjup: 8 bitar
Uppdateringsfrekvens: 100 Hz
Svarstid: 4 ms (GtG)
Bildingångar: 2 st hdmi 2.0, displayport 1.4
Övrigt: Hörlursuttag, 2 portars usb-hubb, stöd för AMD Freesync, stöd för hdr-bilddata, rgb-ljussensor
Effektförbrukning: Upp till 65 W
Storlek (med fot): 83,4 x 22,4 x 44,4-50,4 cm
Garanti: 2 år
Rek. pris: 8 400 kr.
Pris: 7 490 kronor hos Webhallen.

plus

Bra bildkvalitet för det mesta.
HDR 10-stöd.
Rgb-ljussensor.

minus

Inga högtalare.
Jobbiga menyer.

Betyg 4 av 5