Höga ambitioner med ojämnt resultat

Dell Ultrasharp U3419W är en skärm främst tänkt för kontorsbruk, med enkel diskret design, välvd grå baksida och en helsvart framsida med relativt tunna skärmkanter. Yta är böjd med samma radie som de flesta skärmar i denna klass, 1 800 millimeter.

Skärmen har också inbyggd usb-hubb med en riktigt praktisk utformning. På ena kortsidan hittar vi två usb-uttag som är extra lätta att komma åt, och sedan sitter det två extra usb-uttag baktill intill bildingångarna.

Skärmen har två hdmi-portar, en displayport i normalformat och en displayport i usb-c-format. Den porten kan även användas för usb-2.0-data, eller som strömkälla på upp till 90 watt för att till exempel ladda en ansluten dator. Det är med andra ord nästan en thunderbolt 3-port, bara utan riktigt snabb dataöverföring. Två av usb-portarna kan användas för laddning men med lite lägre effekt, mer lämplig for mobiler.

Skärmen har böjd yta och en stadig fot med vridning i sidled och justerbar höjd. Foten monteras separat utan verktyg och är sedan enkel att snäppa fast skärmen på. I specifikationerna hos en del återförsäljare står det att skärmen har pivot-stöd, och alltså kan ställas på högkant. Det är möjligt att den kan fås med en annan fot, men den fot som medföljer vårt testexemplar ger oss inte den funktionen.

Dell Ultrasharp U3419W

Bildkvaliteten är överlag god, med färgomfång som matchar srgb-standarden, vilket gör den utmärkt för filmvisning, men även för surf- och kontorsjobb. Maximala ljusstyrkan är uppgiven till 300 cd/m2, men verkar inte riktigt leva upp till det..

U3419W har en ips-panel med äkta 10 bitars färgstöd, vilket inte är så vanlig bland denna typ av monitor. Med rätt grafikkort i datorn och med rätt program kan du alltså få hdr-djup och extra fin nyansering i bilden.

Den har också neutral och korrekt färgåtergivning. Ett större färgomfång hade dock varit idealiskt. Vi är heller inte helt övertygade av bakbelysningen som är ojämn i hörnen. På den punkten presterar de skärmar med va-panel vi testet bättre.

Vill du spela spel på skärmen så får du räkna med längre svarstider än vad som är idealiskt. Det finns ett läge som ställer ned svarstiden men det ser inte ut att göra någon avsevärd skillnad för upplevelsen. En del andra saker som släpande skuggor och enstaka skärmrevor irriterar också.

Bilden är skarp, men kommer med lite för mycket artificiellt skärpefilter i standardläge. Det går dock att dämpa i en inställningsmeny som innehåller många funktioner och möjligheter till detaljinställningar, men som är allt annat än lättmanövrerad och som inte går att få på svenska.

Dell Ultrasharp U3419W

Här finns två knappar som ger oss snabbval mellan förinställda profiler (standard, blåljusfilter, film, spel och ett par manuella profiler) samt volymkontroll. Men dessa går att byta ut mot andra egenskaper, till exempel bildkälla. Går vi in i menyn hittar vi också andra finesser som dubbla bildkällor och bild i bild.

Skärmen har rejäla inbyggda stereohögtalare i botten som ger kraftfullt ljud, men inte med någon direkt imponerande kvalitet. Bas, mellanregister och diskant är alla där men ljudet verkar vara inställt på att maximera röst och ignorera allt annat. Utan möjlighet att justera ljudbilden blir upplevelsen för film, spel och musik småtråkig och burkig.

Fakta Dell Ultrasharp U3419W

Testad: Januari 2019
Tillverkare: Dell
Storlek: 34 tum, 21:9 bildförhållande
Upplösning: 3440x1440 bildpunkter
Paneltyp: Ips med matt yta, böjd (1900 mm)
Ljusstyrka: Ca 300 cd/m2
Kontrast: 3000:1
Färgdjup: 10 bitar
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid: 8 ms (GtG)
Bildingångar: Displayport 1.2, displayport 1.2 usb c, 2 st hdmi 2.0
Övrigt: Hörlursuttag, 5 portars usb-hubb, strömkällor för laddning
Effektförbrukning: Cirka till 83 W
Storlek (med fot): 81,4 x 23,5 x 41,4-53 cm
Garanti: 3 år
Rek. pris: 9 800 kr.
Pris: Från 9 718 kronor hos Prisjakt.

plus

Korrekta färger.
10 bitars färgdjup.
Smarta anslutningar med laddningsmöjlighet.
Stadig fot.

minus

Långa svarstider.
Ojämn ljusstyrka.
Jobbiga menyer.
Burkigt ljud.

Betyg 3 av 5