Många smarta funktioner, mindre finess

NEC:s skärm har minimalistiskt enkel och lite kantig design i tråkigt matt svart plast. Det är svårt att kalla den snygg, och både chassit och foten har en distinkt plastig känsla. Nu ska man dock inte peta på en skrivbordsskärm så ofta. Och det mesta för övrigt med EX341R andas kvalitet. Den är höj- och sänkbar, och har smidig rotering i sidled. Foten kommer förmonterad men är av vesa-typ och går enkelt att ta av för att fästa på annat valfritt sätt.

Foten har vad som först verkar vara pivot-funktion men det visar sig att det bara går att vrida några grader åt ena och andra hållet. Detta verkar vara för att du ska få lättare att komma åt och stoppa i kablar. Det är visserligen snällt, men det gör också att vi får trixa lite med den för att få den helt plan. Skärmen har också lite lätt att komma i svajning om vi råkar stöta till den.

Skärmen har inbyggd ac-adapter, så till skillnad från de flesta skärmar så pluggar vi in en vanlig strömkabel. Vi får två hdmi- och två displayportar, men bara en av displayportarna är bildingång, den andra är utgång så du kan koppla in en andra skärm. På sidan sitter en rejäl usb-hubb med två ingångar och fyra utgångar, samt ett hörlursuttag.

NEC Multisync EX341R

Skärmpanelen är av va-typ och ger oss jämna toner, men med högt pressad vitbalans som gör att skillnaden mellan olika ljusa toner kommer bort. Men allt sådant går att justera bort. I inställningsmenyerna finns en handfull förinställda profiler som fungerar bättre, och det finns goda möjligheter att ställa in egna.

Menysystemet är dock frustrerande att använda. Sju touchknappar framtill kontrollerar en minimal och plottrig meny att navigera runt i. Det prövar på tålamodet och vi får gång på gång stega oss tillbaka efter att ha tryckt på fel knapp i förvirringen. Vi kan dock få allt på väl översatt svenska.

Det här är ingen spelskärm men med upp till 75 Hz bildfrekvens och fem miillisekunders svarstid klarar den sig hyfsat även som det.

Vi får rent ljud ur högtalarna om än inte med suverän detaljåtergivning, och det låter lite mesigt. När vi läser på att de bara är på en watt i effekt per stereokanal är det inte så förvånande.

NEC Multisync EX341R

Skärmen har ett gäng smarta funktioner. Control Sync är ett system som låter sig justera inställningen på flera sammankopplade skärmar genom att ändra i menyn för en av dem. Rapid Response är en teknik som uppges förbättra jämnheten i högupplöst video. Det finns till och med en flik i menyn som berättar för dig hur mycket koldioxidutsläpp du är skyldig till och hur mycket du spar när du kör eko-läge.

Framför allt har skärmen en ljussensor framtill. Den mäter dels ambient ljus i rummet och justerar ljusstyrkan automatiskt på skärmen. Men den är också aktivitetssensor och kan känna av om du sitter framför datorn, så att den kan släcka skärmen när du inte är där. Efter lite justerande med känsligheten för det fungerar det utmärkt för oss.

Fakta NEC Multisync EX341R

Testad: Januari 2019
Tillverkare: NEC
Storlek: 34 tum, 21:9 bildförhållande
Upplösning: 3440x1440 bildpunkter
Paneltyp: Pva med matt yta, böjd (1800 mm)
Ljusstyrka: Ca 290 cd/m2
Kontrast: 3000:1
Färgdjup: 8 bitar
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid: 5 ms (GtG)
Bildingångar: Displayport 1.2, hdmi 2.0, hdmi 1.4
Övrigt: Hörlursuttag, 4 portars usb-hubb, ljus- och aktivitetssensor, displayport ut
Effektförbrukning: Cirka 60 W
Storlek (med fot): 80,8 x 23 x 41,9 – 54,9 cm
Garanti: 3 år
Rek. pris: 9 100 kr.
Pris: Från 9 700 kronor hos Prisjakt.

plus

God ergonomi.
Smart närvarosensor.
Flera extrafunktioner.

minus

Osnyggt plastig och svajig konstruktion.
Steget efter som spelskärm.
Jobbiga menyer.

Betyg 4 av 5