Bra valSnygg skärm med goda spelegenskaper

Philips skärm har ett enkelt yttre i vit, blank plast. En självlysande Philips-logga sticker ut nedtill men går att släcka om den blir störande. Skärmen har en enkelt välvd baksida och en snygg fot i metall som gör att den ger intrycket av att vara en liten tv. Foten kommer separat men är mycket enkel att montera på utan att några verktyg behövs. Det är standard vesa-fattning på fästet.

Foten sedan höj- och sänkbar 150 millimeter och går att luta bakåt, men har ingen vridning i sidled. Upphängningen är lite svajig och kommer lätt i svängning om vi råkar komma åt den eller stöta till bordet.

Bildingångarna är en lite ovanlig kombination. Vi får en displayport 1.2, en hdmi 2.0 och av någon anledning en hdmi 1.4-port. Varför den inte också är hdmi 2.0 är lite förvirrande, det är inte så att hdmi 2.0 inte är bakåt kompatibel. Det innebär att du behöver vara noga med vilken ingång du ansluter en dator till, annars kan du bli begränsad till max 30 Hz bildfrekvens. Utöver det får vi hörlursuttag, analog ljudingång och en usb-hubb med fyra utgångar.

Philips Brilliance 349X7FJEW

Inställningar görs med ett litet styrkors som sitter på baksidan. Vi får en relativt lättnavigerad inställningsmeny som öppnas i en av de fyra riktningarna. De andra ger snabbåtkomst till en handfull profiler för olika typer av spel, och ett blåljusfilterläge.

Det är förvånansvärt mycket gaming-fokus på skärmen utan att den på något sätt skyltar med det i design eller marknadsföring. Här och var i butikers specifikationslistor står det angivet att skärmen kör 60 Hz. Men det är fel. Den stödjer givetvis 60 men klarar desto mer.

Skärmen ger oss jämn ljusfördelning och god ljusstyrka. Vi får överdrivet varm färgtemperatur i standardläge men det är lätt att justera. Det är inte riktigt färgkorrekthet i proffsklass men bra nog för de flesta användare med färgomfång väldigt nära både srgb och ntsc-standard.

Philips Brilliance 349X7FJEW

Ljudet är välbalanserat om än platt och inte särskilt detaljerat. Vi får tydlig bas, men den saknar det där riktiga djupet. Philips brukar lyckas bra på sina tv-apparater med just ljud, men här är det inte samma kvalitet.

Fakta Philips Brilliance 349X7FJEW

Testad: Januari 2019
Tillverkare: Philips
Storlek: 34 tum, 21:9 bildförhållande
Upplösning: 3440x1440 bildpunkter
Paneltyp: Va med matt yta, böjd (1800 mm)
Ljusstyrka: Ca 300 cd/m2
Kontrast: 3000:1
Färgdjup: 8 bitar
Uppdateringsfrekvens: 100 Hz
Svarstid: 4 ms (GtG)
Bildingångar: Displayport 1.2, hdmi 2.0, hdmi 1.4
Övrigt: Hörlursuttag, audio in, 4 portars usb-hubb, stöd för AMD Freesync
Effektförbrukning: Cirka 60 W
Storlek (med fot): 81 x 29,2 x 44,4 – 59,4 cm
Garanti: 3 år
Rek. pris: 6 500 kr.
Pris: Från 6 429 kronor hos Prisjakt.

plus

Elegant design.
God bildkvalitet.
Bra pris.
Kraftfullt ljud…

minus

…men ganska platt.
Något ostadig konstruktion.

Betyg 4 av 5