PC för Alla Bäst i testExtra böj, mycket färg och bästa ljudet

Samsungs skärm är elegant designad med silvriga kanter, en tunn list längst ner och vit, välvd baksida. Foten är även den i vit plast och silvergrått. Den är relativt smal men står ändå stadigt. Skärmen levereras med foten förmonterad. Den uppges också ha stöd för vesa-fäste, och en plåt för det medföljer.

Skärmen är höj- och sänkbar, inte med skena i foten utan inne i själva skärmen, så även om vi fäster skärmen på väggen med vesa-fästet så går den att dra upp och ner. Baktill hittar vi alla anslutningar bakom en skyddande lucka.

Dels har vi en vanlig displayport och en hdmi, dels också två stycken usb-c-kontakter med thunderbolt 3-stöd. Med en sådan kan du både ansluta skärm, usb-data och ladda den anslutna datorn via den samtidigt. Ena thunderbolt 3-kontakten har uteffekt på 85 watt och den andra på 15 watt. Du kan dock inte göra tvärtom och driva skärmen via thunderbolt-kabeln.

Usb-anslutningen går vidare till en usb-hubb som sitter på ena sidan baktill, tillsammans med ett hörlursuttag. Den är praktiskt placerad, men ett par usb-portar till hade varit trevligt.

Samsung C34J791

Skärmen har lite skarpare böj än de andra i testet, med en radie på 1500 millimeter. Det gör att den är lämplig att sitta ett par decimeter närmare. Det är perfekt om du spelar spel och vill få lite extra omsluten känsla, men det kan vara jobbigt om du har ett skrivbord med dokument och behöver vrida nacken extra för att se alla.

Skärmpanelen är Samsungs egna va-panel med qled-teknik, samma kvantpunktsteknik som i Samsungs bättre tv-apparater, vilket ger lite vassare färgåtergivning än de flesta konkurrenter. Den klarar av långt över srgb-standard och kommer nästan hela vägen upp till Adobe rgb- eller dci-p3-klass. Jämnheten i bakbelysningen är dock inte klockren – mot kortsidorna tappar den ljusstyrka.

C34J791 kontrolleras med ett styrkors baktill och har relativt lättnavigerade menyer på svenska. Här finns fem förinställda profiler under den lite kryptiska rubriken Magic Bright kallade standard, bio, dynamisk kontrast och högt ljus.

Funktionen Magic Upscale är mer unik – och applicerar liknande typ av bildförbättring som uppskalningen på en 4k-tv. Det gör att lägre upplöst video och foton får lite extra skärpa. Resultatet är varierande, men enskilda foton får definitivt ett lyft.

Vill du spela spel bör du dock stänga av det, då det leder till långsammare svarstider. Som många andra skärmar i testet har C34J791 upp till 100 Hz bildfrekvens, fyra millisekunders svarstid och stöd för AMD Freesync. Det gör den till en duglig spelskärm, men det finns också klart bättre utpräglade sådana. Det finns även ett separat spelläge som nås på annat sätt i menyn. 

Samsung C34J791

Samsung imponerar med bra inbyggda högtalare med ren, klar återgivning och bra dynamik. För att sitta i en skärm är det bland det bästa vi hört. Det här är bra nog för de flesta användare.

Fakta Samsung C34J791

Testad: Januari 2019
Tillverkare: Samsung
Storlek: 34 tum, 21:9 bildförhållande
Upplösning: 3440x1440 bildpunkter
Paneltyp: Qled va med matt yta, böjd (1500 mm)
Ljusstyrka: Ca 300 cd/m2
Kontrast: 3000:1
Färgdjup: 8 bitar
Uppdateringsfrekvens: 100 Hz
Svarstid: 4 ms (GtG)
Bildingångar: Displayport 1.2, hdmi 2.0, 2 st Thunderbolt 3 (85W + 15W)
Övrigt: Hörlursuttag, 2 portars usb-hubb, stöd för AMD Freesync
Effektförbrukning: Cirka 60 W
Storlek (med fot):81 x 29,2 x 44,4 – 59,4 cm
Garanti: 3 år
Rek. pris: 9 000 kr.
Pris: Från 8 943 kronor hos Prisjakt.

plus

Bra bildkvalitet.
Överraskande bra ljud.
Thunderbold 3-stöd.
Enkla menyer med smarta funktioner.

minus

Lite ojämn ljusstyrka.
Extra böj passar inte alla.

Betyg 5 av 5