Bland gamers som vill ha maximal kraft har AMD länge legat lite efter Nvidia. Företagets grafikkort har ibland gett betydligt mer för pengarna, men har helt enkelt inte kunnat mäta sig i ren prestanda.

Nu ska det bli ändring på det, menar AMD. Företaget har kommit till CES för att visa upp Radeon VII (”sju”), det första grafikkortet som tillverkas med TSMC:s 7-nanometersprocess. Det är enligt AMD i paritet med Geforce RTX 2080 och med andra generationens Vega-arkitektur ska det ge 25 procent högre hastighet med samma strömförbrukning som första generationens Vega-kort.

AMD:s vd Lisa Su visade upp företagets referenskort under presentationen på CES, och delade en rad benchmarkresultat jämfört med RX Vega 64. 35 procent fler bilder per sekund i Battlefield 5 och 42 i Strange Brigade till exempel, och 25–30 procent bättre prestanda i proffsprogram som Adobe Premiere och Blender.

Radeon VII har 16 gigabyte hbm2-minne som jobbar med 1 terabyte per sekund, mer än dubbelt så snabbt som i Vega 64. Kortet ska släppas i början av februari och kostar motsvarande cirka 6 500 kronor.