I kommande uppdateringar av Windows 10, samt för användare som installerar version 1903 från scratch, kommer en inte oansenlig del av det lediga utrymmet på Windows startskiva ”reserveras” för uppdateringar, systemcache och andra Windows-filer.

Med nästa uppdatering av systemet, Windows 10 19H1, räknar företaget med att omkring sju gigabyte kommer reserveras. Mängden kan variera beroende på antalet installerade språk och tilläggsfunktioner, och kan komma att ändras i framtiden när Microsoft får ner storleken på Windows och dess uppdateringar.

Syftet är att garantera att uppdateringar installeras komplett och skydda användarna från problem som kan uppstå med en överfull hårddisk. Användare som är med i Windows Insiders-programmet kan redan nu se hur funktionen fungerar i bygge 18298.

Wccftech har redan hittat hur Insiders kan stänga av det reserverade utrymmet. Det handlar om att ändra värdet på register-nyckeln ShippedWithReserves i HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ReserveManager från 1 till 0.

Sajten påpekar att metoden kan komma att ändras innan den slutgiltiga versionen av 19H1 släpps.