Minns du Yoga Book? Den superslimmade vikbara tiotummaren släpptes 2016 och hamnade någonstans i gränslandet mellan en Windows-surfplatta och en liten notebook, med en platt yta med touchknappar istället för riktiga fysiska knappar. Då hela nederdelen i princip var en pekplatta med tangenter ditritade fungerade den också som en stor ritplatta.

Det är samma läckra stil på Yoga Book C930 som på föregångaren. Vi får två rektangulära plattor med matta grå yttersidor, som hålls ihop på ena långsidan av Lenovos typiska flerledade gångjärn.

Tvådelad platta, eller supertunn laptop?

Det är samma läckra stil på Yoga Book C930 som på föregångaren som alltså bara heter Yoga Book utan extra modellnummer. Två rektangulära plattor med matta grå yttersidor, som hålls ihop på ena långsidan av Lenovos typiska flerledade gångjärn som flera andra Yoga-datorer har.

Lenovo Yoga Book C930
E-papperskärmen i Yoga Book C930 fungerar bra som enklare anteckningsblock. Du kan rita både med penna och finger.

Allt som allt är den inte mer än en centimeter tjock och väger under 800 gram. Det är ungefär 100 gram tyngre än Yoga Book, men den har mer eller mindre samma yttermått, och är trots sin tunna konstruktion utomordentligt gediget och stabilt byggd.

På sidorna sitter två usb-c-kontakter, ett par överraskande välljudande om än lite svaga högtalare med Dolby Admos-stöd och en mikro-sd-kortläsare. En sak som påtagligt saknas är hörlutsuttag. Det bästa alternativet för hörlurar är därför bluetooth eller usb-headset för dator med adapter från usb-a till usb-c.

Nu med riktiga prestanda

Där slutar dock likheterna. Yoga Book var en dator som drevs på Atom-processor, hade liten och långsam emmc-enhet för lagring och passade endast för enklare surf, sparsam Office-användning och media. Yoga Book C930 har modern Core i5-processor av strömsnålare typ med dubbla kärnor och prestanda nog att både visa högupplöst media, hantera tunga dokument, och till och med göra enklare mediaredigering.

Vi testar att installera Photohop Elements på den och det går utmärkt att ladda högupplösta foton och göra avancerade justeringar.

Lenovo Yoga Book C930
Nu får vi också rejält med lagring, 256 gigabyte snabb ssd. Ramminnet är 4 gigabyte och av ddr3-typ, så på den punkten är det faktiskt ingen uppgradering.

En helt annan prisklass

Det här kommer inte gratis, Yoga Book C930 är betydligt dyrare än vad Yoga Book var vid lansering. För vår modell får man betala 14 799 kronor. En modell för 10 477 kronor finns också, med långsammare Core m3-processor, 128 GB ssd och utan pekpenna.

Plattan har en tendens att bli varm på undersidan vid intensiv körning. En lätttillgänglig inställning låter oss växla mellan hög prestanda och strömsparläge. Det innebär en skillnad på cirka 30 procent i prestanda, och en betydlig skillnad i hur varm den blir på undersidan.

Batteritiden är bättre än vi befarat med tanke på det extremt kompakta formatet och att den fått kraftfullare processor, men jämfört med andra ultratunna notebooks ligger den påtagligt efter. Räkna inte med att den klarar sig en hel arbetsdag.

Lenovo Yoga Book C930
Det är verkligen en supertunn dator, så tunn att Lenovo inte får plats med hörlursuttag.

Snygg skärm

Skärmen är lite större på 10,8 tum istället för 10,1 tum – och mer högupplöst. Här får vi 2 560 x 1 600 bildpunkter, vilket ger en skarp bild även på nära håll.

I övrigt är det en ips-panel med fin stuns i färgerna och kontrast som nästan ger den en oled-känsla. Ljusstyrkan är inte extremt hög, men bör fungera bra i allt utom starkt solljus. Dess blanka glasyta kan dock orsaka en del störande reflexer även i mer dämpat ljus.

Den stora nyheten har vi sparat till sist. Det platta, virtuella tangentbordet har här bytts ut mot en hel extra bildskärm, lika stor som skärmen ovanför. Men det är inte en vanlig ips-panel utan ett stort e-papper med 1 920 x 1 080 bildpunkters upplösning. Precis som skärmen har det stöd för multitouch och ritpenna.