Portégé X30T-E, en 2-i-1-dator från Toshiba, presenterades tidigt i höstas men har tagit ett bra tag på sig att nå svenska butiker. Toshibas främsta marknad är större företag, som köper in datorer på andra sätt. Men nu är den på väg ut i butik och ska gå att köpa även för konsumenter och mindre företagare.

Det handlar om en Windows-platta, men en som vi skulle säga i första hand är tänkt att vara en kraftfull 13-tums-notebook. Att skärmen går att ta loss och bära runt på känns mest som en bonus. Den är faktiskt relativt lätt som platta i detta format, tack vare ett chassi i tunn men spänstig lättmetall, samma som i flertalet av Toshibas datorer på senare tid.

Stabil dockning, men baktung

Tangentbordsdockan är en stabil och solid sak med riktigt gångjärn och plattan är tryggt fastlåst i den när den är dockad. Dock har den, eller snarare plattan, en irriterande egenskap. Fäller vi upp skärmen för långt så att den lutar bakåt blir den för baktung och tippar över. Det går att ha skärmen uppfälld i till ungefär 100-110 grader, sedan tappar den balansen.

Toshiba Portégé X30T-E
Toshiba Portégé X30T-E är helt klart bäst som notebook. Den är både kraftfull och bekväm att jobba på. 

Det gör den dock inte oanvändbar som notebook på ett bord, för plattan har också ett utfällbart stöd baktill i Microsoft Surface-stil, vilket också är praktiskt om du har den urkopplad och kör den som surfplatta. Faktum är att den går att få med antingen vårt testade clamshell-tangentbord, eller med ett lättare resetangentbord som snäpps på just som på en Surface.

Vi är lite osäkra på om den kommer att säljas i butik i bägge versionerna, eller om resetangentbordet bara är ett extra tillbehör. Vanlig notebookstil verkar vara standardutförandet, så det är det vi testar. Och det är, förutom tippningsrisken, en riktig kvalitetsupplevelse.

Gamla och nya portar

Vi får välbyggt tangentbord med bakbaslysning, utmärkt respons i knapparna, en liten men bekväm musplatta och fler anslutningar än de flesta 13 tums notebooks. Det går både att ansluta fast nätverk, hdmi-skärm och gamla bildskärmar och projektorer med analog vga-port. Vi får också två stora extra usb-portar.

Bildskärmen är något så ovanligt som en matt pekskärm. Det gör att vi slipper reflexer i skärmytan, men får ändå god kontroll både med dess medföljande pekpenna som använder Wacom AES-teknik och med fingrarna.

Toshiba Portégé X30T-E
Det är inte ofta vi ser en riktig gammal vga-port nu för tiden. På andra sidan av tangentbordsdockan sitter dessutom en fast nätverksport.  

Skärmen har god kontrast och ljusstyrka, även om den är klart ljusstarkare i ovankant än nertill. Tyvärr tycker vi inte att den håller måttet för kreativt skapande, då varken färgomfång- eller -korrekthet är i proffsklass. Den når inte ens upp i srgb-standard för mediavisning.

Dess högtalare är dessutom ovanligt klena, med tunt mellanregister och obefintlig bas. En DTS Studio Sound-app ska ge oss equalizerkontroll och "Bass Boost", men den kan inte hjälpa upp ljudkvaliteten när inte hårvaran finns där.

Ovanför skärmen sitter en enkel webbkamera som ger relativt brusig bild, men duger för enklare Skype-videosamtal. Bredvid hittar vi en ir-kamera för ansiktsigenkänning, så att vi kan logga in i datorn med Windows Hello.

Fyra kärnor som klarar det mesta

Portégé X30T-E finns som de flesta Toshibadatorer i ett gäng olika konfigurationer. Den vi testat här är en av de mest maxade, med Intel Core i7-processor av fyrkärnig Kaby Lake Refresh-typ, 16 GB ramminne och hela 1 terabyte ssd av riktigt snabb pcie m.2-typ med läshastighet på ungefär 1,5 gigabyte i sekunden.

Datorn kostar också därefter. Exakt prislapp i svenska butiker får vi se inom kort. Den modell som finns att köpa idag för enskilda personer har 8 GB ram och 256 GB ssd och kostar 23 119 kr på Dustin. Vill du spara ytterligare en slant kanske du kan vänta in tillgänglighet för modeller med Core i3- eller Core i5-processor. Det finns flera modeller för mellan 15 000 och 20 000 kronor som vi hoppas få se snart i svenska butiker. Den som i dagsläget säljs 

Toshiba Portégé X30T-E
Toshiba Portégé X30T-E kombinerar inbyggt stöd med fällbar tangentbordsdocka. Det ger maximalt med flexibilitet. 

Vår modell plöjer sig obehindrat igenom alla arbetsuppgifter vi utsätter den för. Det enda som den inte är kapabel till är att spela tyngre spel på. Men det är ju å andra sidan inte något vi förväntar oss av en tablet-dator. Den gör också allt detta utan att låta särskilt mycket eller bli särskilt varm.