Med hjälp av en smartphone är det lätt att hålla sig uppdaterad. Det enda som behövs är en bra app, och det finns många att välja på. De flesta medier har sina egna appar, och det finns också många fristående alternativ.

Även Google satsar sedan länge hårt på nyheter. Redan 2002 lanserade man tjänsten Google News, som samlade nyheter från olika källor runt om i världen.

Den här tjänsten har sedan utvecklats, och nyligen släpptes den nya appen Google Nyheter. Den ersätter trotjänarna Tidningskiosk och Nyheter & Väder – och kombinerar innehållet från båda.

Google har ingen egen redaktion, utan man samlar automatiskt ihop de viktigaste nyheterna från andra nyhetskällor. Du läser rubriken och en kort sammanfattning i appen, och om du är mer intresserad får du gå till originalkällan.

Skräddarsytt för dig

Du kan förstås läsa senaste nytt – och det går att visa nyheter som enbart handlar om Sverige, världen, sport etcetera. Men det mest intressanta är möjligheten att skräddarsy ett eget nyhetsflöde.

Om du är intresserad av ett speciellt område kan du bevaka vad som händer här – och på samma sätt kan du följa just de nyhetskällor du är intresserad av.

Läs mer: Tips om andra bra nyhetsappar.

Men Google använder även sin övriga kunskap om dig som användare för att med automatik ta fram nyheter som du ”borde” vara intresserad av. Ju mer du använder tjänsten, desto mer träffsäker blir den med andra ord.

Precis som för övriga Google-tjänster är det här något företaget tjänar pengar på genom att erbjuda riktad reklam, och precis som vanligt är det du själv som måste avgöra om det här är positivt eller obehagligt.


Så funkar Google Nyheter

Google Nyheter

1. Sök
Sök efter ett ämne du är intresserad av.

2. Inställningar
Här hittar du inställningarna för appen.

3. Väder
Det aktuella vädret visas här, och för att få en prognos är det bara att peka.

4. Nyheter
Det här är nyhetslistan, och du kan förstås bläddra – eller klicka för att läsa hos originalkällan.

5. Läs
Den mediesajt du hamnar på har fått en extra menyrad från Google Nyheter, och för att återgå hit klickar du på pilen.

6. Dela
Läs mer om ämnet med ikonen till vänster. Den till höger låter dig bland annat dela och spara nyheten.

7. Personligt
Visa nyheter som valts ut för just dig. Det är detta vi visar i exemplet.

8. Senaste nytt
Visa de senaste nyheterna – och välj sedan rätt kategori.

9. Favoriter
Visa nyheter kring dina favoritämnen och lägg till nya.

10. Bläddra
Bläddra i nyheter från enskilda tidningar och andra nyhetskällor.

11. Lägg till
Lägg till ett favoritämne här.