Testad produkt: HP Pavilion 24-xa0066no
Pris: 10 990 kr hos HP.

Nya HP Pavilion 14 är en allt-i-ett-dator för skrivbordet i kompakt utförande. Skärmen är i själva verket 23,8 tum bred och har tunna skärmkanter. Själva skärmen är också tunn, hela datorn sitter i en kilformad puckel i nederkant på baksidan.

Till det yttre är det mestadels vit plast, en färgton som HP kallar ”snowflake white”. Den har en vag grå ton i sig, men det är väldigt nära helt vitt. Framtill sticker det ut en högtalare under skärmen, som är klädd i gråvit textil. Om designen känns igen är det för att vi testade dess storasyskon Pavilion 27 i höstas. Den har samma formspråk, men denna dator har en lite annan målgrupp och prisklass.

HP Pavilion 14
Wemmkameran är väl dold men lätt att dra fram.

Foten är fast monterad, det går att tilta skärmen bakåt en aning men inte vrida i sidled eller höja och sänka den. En sådan stel konstruktion gör dock att den är stabil och det är ingen tendens att skärmen kommer i svängning.

Mixad kvalitet på styrdonen

Medföljande mus och tangentbord är också de vita. Tangentbordet är slimmat och lite plastigt, men har bra respons i knapparna. Musen är mindre rolig. Den är snygg men obekväm att hålla i med vassa kanter runtom. De är trådlösa och anslutna med liten rf-mottagare i en av datorns usb-portar på baksidan, där alla datorns anslutningar sitter på rad.

Varför inte pc-tillverkare förkonfigurerar mus och tangentbord med inbyggd mottagare eller använder bluetooth är ett mysterium, men nästan ingen gör det. Det gör att vi bara får två usb-portar i större format kvar. Sedan har vi även två usb c-portar, hdmi och fast nätverksport.

Precis som i Pavilion 27 sitter webbkameran på en panel bakom skärmen som du kan dra upp manuellt. Det är en extra trygghet för den som vill minimera risken för spioneri, men är också lite opraktiskt, eftersom även ir-kameran för Windows Hello-inloggning med ansiktet sitter där.

Webbkameran är en 1080p-modell som ger oss överraskande bra resultat, och har en mikrofon som ger ett rent ljud.

HP Pavilion 14
HP Pavilion 14 har samma högtalardesign som Pavilion 27, men ljudet är svagare. Då menar vi inte ljudkvaliteten, bara volymen.

Bra skärm för surf och media
Bildskärmen är som sagt inte särskilt stor, men med 1080p i upplösning blir det ändå rätt så pixligt. 1440p i upplösning hade varit trevligt, men det är inget vi ska förvänta oss i denna prisklass. Skärmen är övertygande ljusstark för all sorts inomhusbruk och ger oss jämna färgtoningar.

Exakta uppgifter om färgomfånget saknas, men den ger en godkänd nyansering och hudton i våra testfoton, så vi skulle gissa att den ligger nära srgb-standard. Ett litet minus blir det för bakbelysningen som är ojämn nära kanterna på sidan.

Datorn levererar överraskande rent ljud, och vi föredrar faktiskt detta framför ljudet i Pavilion 27 som vi upplevde som grötigt. Med tanke på att det bara handlar om stereoelement på två watt vardera imponerar högtalarna både i kvalitet och fyllighet. Det kan vara tack vare smart ljudmjukvara från Bang & Olufsen, som gör ett bra jobb med att optimera ljudinställningarna. Maxvolymen är dock rätt så låg.

Mycket lagring, många kärnor

Datorn har både 256 gigabyte ssd och en 1 terabyte mekanisk hårddisk. Den senare gör att datorn aldrig blir helt ljudlös utan väser istället diskret konstant. Pressas den hårt och processorfläktarna aktiveras så lägger den på några decibel i ljudnivå, men överdrivet högljudd blir datorn aldrig.

HP Pavilion 14
HP Pavilion 14 har gott om anslutningar, men skulle kunna haft en till om inte mottagare för mus och tangentbord ockuperade en usb-port.

Detta trots en rätt så kraftfull processor, en sexkärnig Intel Core i5. Men det är en Core i5 i T-serien, alltså med ett T i slutet på modellbeteckningen. Det innebär att den har lägre basklockfrekvens och strömförbrukning än en standardprocessor. Du får en viss begränsning i maxprestanda men bör kunna köra tunga applikationer som till exempel Photoshop och videoredigering utan problem.

Här är snarare begränsningen avsaknaden av extra grafikkort som sådana program ofta använder. Det gör att processorn får jobba extra hårt för att utnyttja en del filter och effekter. Extra ramminne hade också varit bra. Du får 8 GB, vilket kan vara lite i underkant i enstaka situationer.