Uppdatering 2019-07-13:

Nu står det klart att den amerikanska konkurrensmyndigheten FTC har dömt Facebook till böter på 5 miljarder dollar (motsvarande 47 miljarder kronor) i sviterna efter skandalen kring Cambridge Analytica.

Böterna är de högsta som FTC har delat ut till ett teknikföretag, men långtifrån alla tycker att straffet är tillräckligt hårt.

– Det här är en bråkdel av Facebooks årliga omsättning. Det kommer inte att få dem att ändra sin inställning till att skydda användarnas data, säger den republikanske kongressledamoten David Cicilline i en kommentar till CNBC.

Efter beskedet om böterna steg Facebooks aktie med 1,8 procent på börsen.

Tidigare (2019-01-21):

Facebooks slapphänta hantering av användarnas personuppgifter kan bli rejält kostsamt för företaget, rapporterar Washington Post.

Förra året uppdagades att Cambridge Analytica hade använt Facebook för att kartlägga 87 miljoner människor utan deras vetskap eller tillstånd. Skandalen har lett flera länder att inleda undersökningar om Facebook har brutit mot dataskyddslagar, och nu kan USA bli ett av de första länderna som ger företaget böter.

Amerikanska konkurrensmyndigheten FTC har enligt Washington Post i interna möten kommit fram till att Facebook bör få rekordhöga böter för de stora bristerna i dataskyddet.

Huruvida Facebook bötfälls hänger på huruvida FTC kan visa att företaget har brutit mot ett tidigare avtal som ingicks 2011. Enligt det måste Facebook bland annat insamla användarnas explicita godkännande för att dela data med tredje part och – viktigt i sambandet – om någon som fått del av uppgifterna har missbrukat dem.

Tidigare har det framkommit att Facebook kände till vad Cambridge Analytica höll på med men utan att stoppa det. Det är detta som nu kan bli rejält kostsamt för företaget.

2016 gav FTC Volkswagen böter på cirka 125 miljarder kronor för de manipulerade utsläppstesten.