För lite mer än ett år sedan släppte Microsoft sin webbläsare Edge till IOS- och Androidmobiler. Även om webbläsaren inte lyckats trumfa Safari eller Chrome på de respektive mobiloperativen så fortsätter företagen åtminstone att införa nyheter och förbättringar till Edge för smartphones.

Senast i raden med nya funktioner är ett reglage som låter användaren slå på ett varningssystem för fejknyheter. Detta har tagits fram i samarbete med Newsguard, som grundades av veteraner i nyhetsbranschen för att motarbeta problemet med fejknyheter och annan falsk information som sprids på nätet.

Newsguard har sedan tidigare erbjudits som tilläggsprogram för olika webbläsare, och förser tvivelaktiga nyhetssajter med en varningslogotyp samt en förklarande analys kring varför nyhetskällan bedömts vara opålitlig. Bakom själva bedömningarna står ett granskande arbetslag av journalister, som enligt Newsguard bedömer tusentals olika nyhetskällor utifrån nio kriterier. Några bedömningar avseende svenska nyhetssajter verkar ännu inte ha gjorts. 

Newsguard
Newsguards utvärdering av Daily Mail ger inte godkänt resultat.

Om sidan bedöms som tillförlitlig visas en grön sköld vid sidan av webbadressen, medan en negativ utvärdering i stället visaren röd sköld. Ansedda The Guardian (grönmarkerad) noterar att brittiska Daily Mail försetts med en röd sköldsymbol baserat på en mängd parametrar du kan se i bilden ovan. Redan 2017 gjorde kunskapsbanken Wikipedia samma bedömning, vilket ledde till att sajten bannlystes som pålitlig faktakälla. 

Här hittar du funktionen:

Öppna Microsoft Edge-appen i din smartphone. Dutta sedan på de tre prickarna längst ned till höger och välj Inställningar. Under rubriken Nyhetsklassificering hittar du sedan reglaget för nyhetsvarningarna, som är satt till "av" som grundinställning.