Testad produkt: Acer Swift 5
Pris: 15 490 kronor hos CDON.

Acers Swift 5-serie har under senaste åren utmärkt sig med sin ofta rekordsättande och trendsättande låga vikt, detta tack vare lättmetallchassi och smarta designval. Men den har till och från fått göra det med kompromisser i funktionalitet, prestanda och framförallt batteritid. Så är inte fallet med senaste modellen, 14-tummaren med modellbeteckning SF514-55GT.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Acer fortsätter leverera Swift 5-modeller med låg vikt, men denna gång även med rätt prestanda, stabil konstruktion samt snygg pekskärm. En del detaljer skulle dock behöva trimmas för att det ska kännas som en riktig premium-laptop – framför allt behöver Acer rensa i mjukvaran.

Positivt

  • Bra prestanda
  • Bra batteritid
  • Gott om anslutningar
  • Lätt

Negativt

  • Varför dubbla grafikkort?
  • Trångt tangentbord
  • Bitvis högljudd kylning
  • Bloatware

Den är inte längre lättast i klassen, men väger under ett kilo, vilket fortfarande är sällsynt. Och med en 14-tums pekskärm med Gorilla Glass samt en varierad uppsättning portar och riktigt bra batteritid är vi förvånade att Acer ändå lyckas hålla den lätt.

Även om det märks att det är lätta konstruktionsmaterial är bygget stabilt. Tack vare matta metallytor utan vassa kanter och hörn är den riktigt bekväm att både bära och använda. Tangentbordet har dock aningen stum respons, svag bakbelysning och kompakt form med små knappar. Att Acer dessutom sätter på-knappen inne i tangentbordet, där den är lätt att komma åt av misstag, gillar vi inte heller. Nedanför tangentbordet sitter en fingeravtryckläsare samt en bekväm och funktionell musplatta.

Mångsidigt med anslutningar

På sidorna sitter dubbla traditionella usb-portar, hdmi-utgång och en strömkontakt, vilket gör att usb c-kontakten är ledig till annat. Det skulle kunna vara ett minus, men då det också går att ladda batteriet via thunderbolt-portens typ c-kontakt klagar vi inte. Det enda vi saknar är en sd-kortläsare. I gengäld får du en snabb ssd med en terrabyte att lagra data på. Snabb och pålitlig wifi 6 kompletterar uppkopplingsalternativen.

Swift 5 är bestyckad med nya 11:e generationens Intel Core i7-processor. Den nya Iris Xe-grafiken är ett enormt lyft från Intel, som nu kommer ikapp Apple och AMD på den punkten och kanske är snäppet vassare.

Acer Swift 5 SF514-55GT

Därför är det lite förvånande att Swift 5 har ett diskret grafikkort, ett Nvidia Geforce MX350, som inte tillför något avsevärt i grafikprestanda. Faktum är att Iris Xe-grafiken är snabbare och verkar ge bättre effekt i kreativa program som Photoshop, medan Geforce-kortet är bättre för 3d-miljöer. Men gaming är inte huvudsyftet med den här datorn, Acer hade gott kunnat skippa Geforce-grafiken och istället dragit ned priset.

Kvalitativ skärm

Här får du traditionella 1 920 x 1 080 bildpunkter. Skärmen har utmärkta betraktningsvinklar trots glasytan, väldefinierad svärta och kontrast, samt bra maximal ljusstyrka med en bit över 400 cd/m2. Den ligger nära srgb-standard i färgomfång. I standardläge har bilden en kall ton, men en enkel manuell kalibrering i Windows råder bot på det.

Datorn har kraftfulla stereohögtalare som levererar ljud med stor rymd, men kanske inte med högsta kvalitet. Det skallrar i mellanregistret och diskanten om vi drar upp volymen. Aktiverar du den manuella equalizern i det medföljande ljudkontrollprogrammet från DTS går det att tygla ljudet så att det blir riktigt behagligt.

Ovanför skärmen sitter en enkel webbkamera som levererar bra bild utan bildsläp eller för mycket brus. Datorns inbyggda mikrofon går inte heller att klaga på, tal blir tydligt och brusfritt.

Förbättrad batteritid

Batteritiden har varierat från underkänd till duglig i tidigare Swift 5-modeller, men här lyckas Acer bättre än någonsin. Det kan vi tacka Intels nya processor för, men ett smart val av bildskärm som håller låg effekt bidrar också. Snålkör vi datorn kan vi nästan jobba ett helt dygn på den.

En full arbetsdag av blandad användning och en Netflix-film framåt kvällen, bör inte vara något problem. Men det går också att vrida ur såväl ljusstyrka som prestanda och tömma batteriet på ett par timmar – det gäller att hålla koll på nivåerna under dagen.

Acer slänger sin vana trogen med onödigt många extra program och ren bloatware. Webbläsaren Firefox är till exempel förinstallerad, något som väldigt få skulle välja frivilligt nu för tiden. Du får också en ren reklamlänk till Booking.com och en handfull installerade demoprogram. På plussidan får du fullversioner av enkla foto- och videoredigeringsprogram.

Vore det inte för irriterande bloatware och det faktum att datorn till och från kan dra igång relativt högljudd kylning, hade det blivit en klar rekommendation för Acer Swift 5. Den är kraftfull, prisvärd och bra, trots en del små skavanker som kan förbättras.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Swift 5 SF514-55GT (NX.HXAED.008)
Testad: December 2020
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8-4,7 GHz quad core
Grafik: GeForce MX350, 2 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920 x 1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 4, 2st usb 3 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 0-41 dBa
Batteritid: 1h 50min (hög belastning), 22h 30min (låg belastning)
Storlek: 31,9 x 20,7 x 1,5 cm
Vikt: 0,99 kg
Rek. pris: 15 990 kr
Aktuellt pris: 15 490 kr hos CDON.

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 4 656 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 493 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 908 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 594 poäng
Geekbench 5, grafik: 18 725 poäng
Disk, läsning: 1 139,7 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms