Testad produkt: Acer Swift 5 SF515-51T-57YD
Pris: 12 490 kr hos Netonnet.

Länge såg det ut som det var rent omöjligt att komma under ett kilo i vikt i våra bärbara datorer. Enstaka, men oftast riktigt dyra, notebooks lyckades med det, som Apple Macbook och Asus Zenbook.

Våren 2018 överraskade Acer med att släppa en 14-tumslaptop med samma låga vikt, vilket med bred marginal blev den lättaste laptopen i sitt slag. Och nu går man ännu längre, med senaste versionen av Swift 5. Det kompletta modellnamnet är Acer Swift 5 SF515-51T, och därefter olika suffix beroende på processor, minne och lagring.

Design: Stort format, minimal vikt

Swift 5 är en 15,6 tum stor laptop med halvslimmat chassi – och med ett ytterhölje i lättmetall med en matt, aluminiumliknande yta, en 1 080p-skärm med touch, och stabila om än inte brutalt höga prestanda. Till det yttre ser den ut som precis vilken mellanstor bärbar dator som helst.

Acer Swift 5
Nya Swift 5 ser ut som vilken medelstor laptop som helst. Att bära runt på den är dock en smått unik upplevelse.  

Om det inte vore för att den också väger under ett kilo. 999 gram enligt Acer, 994 gram enligt vår brevvåg. ”Har den några komponenter alls?!” utbrast en av våra redaktörer när han fick den i handen. Och det kan man undra. Men jodå, här hittar vi en fullt fungerande pc med allt vad det innebär.

På ett par punkter märks det att Acer trimmat bort och gjort kompromisser för att hålla nere vikten, med tunn plastram runt bildskärmen istället för något mer gediget. Exempelvis har pekskärmen en plastyta istället för glas.

Men på det stora hela beter sig Swift 5 som den mellanstora dator som den är. Med en kompakt laddare som vägen 156 gram blir dess totala resvikt fortfarande mindre än de flesta mycket mer kompakta ultrabook-datorerna på marknaden.

Pris: Inte överdrivet dyr, men inte billig

Priset hamnar på 12 490 kronor. För de pengarna får vi ungefär vad vi förväntar oss. Det finns klart billigare datorer med liknande specifikationer, men också en del dyrare. Den har åttonde generationens fyrkärniga Core i5-processor, 256 gigabyte ssd, och hela 16 GB ramminne.

Acer Swift 5 SF515-51T
Chassit uppges vara byggt av en legering av magnesium och litium, men dess ytor har en typisk aluminium-look.

Det ger oss alldeles utmärkta prestanda för surf, mediekonsumtion och kontorsjobb, och även enklare foto- och videoredigering går att genomföra. För det senare får vi med förinstallerade fullversioner av Cyberlink Photo Director och Power Director. Här kan enskilda moment gå lite trögt, men inte så pass att det hindrar produktivitet nämnvärt.

Skärmen har en ljusstark och tydlig ips-panel med 1 080p-upplösning. Den matchar srgb-standarden i färgomfång, och ger oss strax under 300 cd/m2 i ljusstyrka och jämn ljusfördelning (förutom allra lägst ute i hörnen där det blir aningen mörkt). Kontrasten är dock inte idealisk och svarta ytor är något ljusa. Datorns inbyggda högtalare ger oss rent och välbalanserat stereoljud med Dolby Surround-stöd. Det är dock rätt så svagt i både bas och mellanregister.

Ljudnivå: Tydligt fläktljud – ibland

Swift 5 kan annars ofta vara helt tyst med passiva fläktar, men de har en tendens att dra igång vid till synes slumpmässiga tillfällen. De är inte extremt högljudda, men har en påtaglig väsande ton.

Vi får tre usb-3-portar på ena sidan, samt en hdmi-port. Förutom dessa hittar vi så klart också strömingång samt hörlursuttag.

Tangentbord med skramlig respons

Tangentbord och musplatta ger ett visst budgetintryck med något skramlig respons i knapparna, men de är funktionella, väldisponerade och har en taktil nedslagskänsla. Vi får dock ingen sifferknappsats, och dessutom onödigt kompakta funktionsknappar höst upp. Knapparna har tydlig bakbelysning, om än bara i två lägen: av eller på.

Acer Swift 5 SF515-51T
Detta, och ett hörlursuttag på motsatta sidan, är alla externa anslutningar vi får. Det är inte extremt lite, men någon usb-port extra hade vi inte tackat nej till.