1. Hur installerar jag?

Surfa till www.gimp.org och klicka på Download i toppmenyn. Välj Download GIMP xx directly och spara filen på datorns skrivbord. Dubbelklicka på den, välj Install och följ instruktionerna. Observera att installationsprogrammet är på engelska trots att Gimp finns på svenska.


Gimp

2. Hur blir den svensk?

Om Gimp inte skulle ha installerats på svenska byter du språk under Redigera (Edit), Inställningar (Preferences), Gränssnitt (Interface), Språk (Language). Välj språk, tryck OK och starta om programmet.


Gimp

3. Var är handboken?

Gimps inbyggda handbok installeras separat genom att surfa till www.gimp.org/downloads. Bläddra ned till GIMP User Manual, välj Swedish, spara filen på Skrivbordet och dubbelklicka för att installera. Du öppnar din digitala handbok genom att du väljer Hjälp, Hjälp i Gimp.


4. Var får jag support?

Eftersom Gimp är ett gratisprogram får du ingen support, och PC för Allas redaktion kan tyvärr inte hjälpa dig. Däremot finns det många praktiska guider på www.gimp.org/docs.


Gimp

5. Vilka alternativ finns?

Vill du ha ett mer lättanvänt program är Paintnet ett bra val med många funktioner. Du kan också välja Fotor, som sköter bildbehandlingen med automatik. Det finns även en nedbantad gratisversion av Photoshop, som heter Adobe Photoshop Express.
Dessa gratisprogram och många fler finns i vårt programbibliotek Laddaner.nu – ofta tillsammans med svenska kom igång-guider.