En ordinär datormus är långt ifrån det enda sättet att klicka sig fram på datorn. Numera finns det massor av alternativ som kan vara såväl mer praktiskt som ergonomiskt i längden. Här listar vi några alternativ som vi tycker ser intressanta ut på nätet just nu.

Microsoft Arc

Futuristiskt värre

Microsofts böjbara Arc Mouse är tänkt för dig som ofta är på språng. Till skillnad från vanliga möss kan den här både användas böjd och platt, perfekt för dig som ofta behöver packa ner datorn i väskan. Istället för scrollhjul består hela fronten av en touchplatta – coolt!

Microsoft Arc Mouse Bluetooth
Pris: 699 kronor hos Netonnet.


Trackball

Byt ut datormusen mot en trackball

Ett ergonomiskt alternativ som funnits på marknaden länge är den så kallade trackballen, eller styrkulan på svenska. Den ska motverka värk i armleder och axlar som kan uppstå vid kontorsarbete. Det finns massor av olika alternativ beroende på vad du letar efter och hur mycket pengar du är villig att betala. Här är två alternativ i olika prisklass:

Kensington Expert Mouse Wireless Trackball
Pris:
1 595 kronor hos Dustinhome.

Kensington Orbittrackball
Pris
: 399 kronor hos Dustinhome.


MX Ergo

Två i ett-lösning

För dig som både vill ha fördelarna med en vanlig mus men ändå använda en styrkula finns det produkter som kombinerar de två olika teknikerna. Logitech gav 2017 ut sin senaste "kulmus" MX Ergo, som var så pass bra att vi gav den 8 av 10 i betyg. Det som gör just det här alternativet unikt är bland annat möjligheten att ändra vinkel för bekvämast möjliga arbetsställning. Läs hela testet här!

Logitech MX Ergo
Pris
: Från 916 kronor hos Prisjakt.


Microsoft Surface Dial

Utöka funktionerna med ratt

Känner du dig begränsad med funktionerna på din datormus? Nu kan du utöka antalet inmatningsmöjligheter med Microsofts ratt. Den kan antingen fästas direkt på skärmen eller bredvid dig på skrivbordet. Reglaget är tänkt primärt för dig som jobbar med ett kreativt yrke då du bland annat kan scrolla mellan olika penslar och färgval.

Microsoft Surface Dial
Pris
: 979 kronor hos Webhallen.


Trackpad

Stilren styrplatta

Ett annat alternativ är en så kallad styrplatta, eller trackpad. De här förknippas ofta med den lilla rutan längst ner på tangentbordet på din laptop, men det finns massor av externa lösningar för dig som till exempel använder stationär dator. Som det här stilrena alternativet från Matting med mjuka kuddar för ännu bättre ergonomi.

Matting Jobmate Touch
Pris
: 2 639 kronor hos Dustinhome.


Image

Peka och skjut

Den här musen tar ordet pekdon till nästa nivå. Istället för att föra musen över skrivbordet håller du den här prylen i handen samtidigt som du scrollar med en inbyggd styrkula och klickar med en avtryckare.

IMAGE Wireless Finger HandHeld USB Trackball Mouse
Pris
: 71 dollar (cirka 650 kronor) hos Amazon.com.


MX Vertical

Vänd på steken med vertikal mus

Ett annat ergonomiskt alternativ är att fortsätta använda en daotrmus, men med en bekvämare design. Massor av företag har gett sig in på den här marknaden, en av de snyggare och modernare modellerna just nu är kanske Logitechs MX Vertical. När vi testade den tyckte vi om precisionen och de många extrafunktionerna. Läs hela testet här!

Logitech MX Vertical
Pris
: 1 179 kronor hos Proshop.


Optisk ring

Optisk ring

Mindre pekdon får man leta efter. Den här lilla dosan är utrustad med en optisk sensor och ett skrolljkul som låter dig peka dig fram för att styra din dator. Finns dessutom i flera olika färger.

Universal Wireless Finger Rings Optical Mouse
Pris
: 41 kronor hos Aliexpress.