Kanadensiska Windscribe har, förutom vanliga månads- och helårsabonnemang även en lite annorlunda abonnemangsform. Det går nämligen att skräddarsy sitt eget abonnemang och därmed påverka månadskostnaden.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Windscribe är snabbt, billigt och ger åtkomst till många länder och alla de tjänster vi testar att koppla upp oss mot. Dessutom erbjuder de ett bra gratisabonnemang och ett unikt ”pusselabonnemang” där vi själva kan styra månadskostnaden. Den enda lilla nackdelen är egentligen bristen på en bra support.

Positivt

  • Snabbt.
  • Billigt.
  • Många länder.
  • Bra gratisversion.
  • Obegränsat antal samtidiga enheter.

Negativt

  • Dålig support.
  • Tveksam svensk översättning.
  • Inga långtidsabonnemang.
PC för Alla rekommenderar

Testad tjänst: Windscribe
Pris: Ca 34 kronor per månad vid helårsabonnemang.

Detta ”pussel-abonnemang” bygger på deras gratisabonnemang, vilket är ovanligt generöst för att vara kostnadsfritt. Vi får tillgång till 10 olika länder att koppla upp sig mot och 10 GB datatrafik per månad. Tyvärr är inte Sverige ett av dessa länder, men såväl USA och Storbritannien som Frankrike och Tyskland ingår i gratisversionen. Dessutom Norge av någon anledning. Förutom antalet länder och datamängden finns ingen begränsning, så hastigheterna är exempelvis desamma i gratis- och betalversionerna.

Vad det skräddarsydda abonnemanget gör är att för en dollar (cirka 10 kronor) i månaden erbjuda ytterligare ett land att koppla upp sig mot och ytterligare 10 gigabyte datatrafik. Du kan alltså för bara en tia i månaden få tillgång till svenska servrar och upp till 20 gigabyte datatrafik. För varje ytterligare land (och 10 gigabyte datatrafik) kostar det sedan en dollar till.

Vill du ha obegränsad datamängd och tillgång till alla de 62 länder Windscribe erbjuder uppkoppling till kostar det 39 kronor (4,08 dollar) i månaden vid ett helårsabonnemang och 86 kronor (9 dollar) vid ett månadsabonnemang. Båda priserna är relativt låga och står sig väl i konkurrensen. Det vi möjligtvis kunde önskat är ett längre abonnemang, typ två eller tre år, med ännu lägre månadskostnad.

Windscribe har ingen pengarna tillbaka-garanti, men erbjuder en dags gratis prova på för fullversionen. Betalalternativen är också bra med såväl kreditkort och Paypal som kryptovaluta.

Snabbt och funktionsrikt

Windscribe erbjuder som sagt åtkomst till 62 länder, vilket är många länder i jämförelse med de flesta andra konkurrenterna. De har också både en sajt och en programvara på svenska, även om det luktar rätt mycket Google Translate om svenskan.

Glädjande nog kommer vi åt alla de tjänster vi testar att koppla upp oss mot. Såväl amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer som svenska SVT Play och TV4 Play. Den senare är det bara Anonine som tidigare har klarat av bland de vpn-tjänster vi testat.

Snabbt går det också. Mot svenska servrar kommer vi upp i hela 104 Mbit/s. Mot brittiska blir resultatet 85 Mbit/s och mot amerikanska 86 Mbit/s. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Windscribe kommer upp i 42 procent för svenska servrar och 34 procent för brittiska och amerikanska.

Med en 22 Mbit/s-uppkoppling blir siffrorna 18,5 Mbit/s (84 procent) för svenska servrar, 18,0 Mbit/s (82 procent) för brittiska och 17,9 (81 procent) för amerikanska. Även det fullt godkända resultat.

Den nackdel som finns med Windscribe är främst, förutom avsaknaden av ett långtidsabonnemang och den tveksamma svenska översättningen, att supporten är tämligen obefintlig. Den består i stort sett bara av att bläddra runt i en faq eller (i bästa fall) få svar via en direktchatt. Någon e-postadress för support erbjuds inte, inte heller något telefonnummer.

Dessutom är det lite synd att svenska servrar inte ingår i gratisversionen.

Specifikationer

Tjänst: Windscribe.
Testad: Maj 2020.
Kontakt: windscribe.com.
Verksamhetsland: Kanada.
Antal servrar: Okänt antal i 62 länder.
Sajt på svenska: Ja.
Program på svenska: Ja.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: Obegränsat.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 104 Mbit/s (42%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 85 Mbit/s (34%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 86 Mbit/s (34%).
Snitthastighet svensk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 18,5 Mbit/s (84%).
Snitthastighet brittisk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 18,0 Mbit/s (82%).
Snitthastighet amerikansk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 17,9 Mbit/s (81%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Ja.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Pris vid månadsbetalning: Ca 74 kronor.
Pris vid helårsabonnemang: Ca 34 kronor per månad.
Övriga prisalternativ: 10 kronor per land/10 gb datatrafik vid skräddarsytt abonnemang.

* Netflix och andra streamingtjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streamingtjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 5 av 5