En stor fördel med Windscribe är deras gratisversion av programmet. Denna fungerar inte bara utmärkt som en prova på-version, utan kan faktiskt räcka gott som en fullständig vpn-tjänst beroende på vilka behov du har.

De största begränsningarna är mängden data (bara 10 GB i månaden) och att det inte ingår några svenska servrar i gratisversionen. Det finns dock bland annat amerikanska, brittiska och norska servrar att koppla upp sig mot utan kostnad.

Läs även: Stort jämförande test av populära vpn-tjänster

Trots att det finns amerikanska servrar i gratisversionen går det inte att komma åt amerikanska Netflix via dessa. Om du betalar går det dock utmärkt om du kopplar upp dig mot Windflix US-servern. Samma sak gäller för brittiska Netflix, där finns en Windflix UK-server för den som betalar.

Att komma åt BBC Iplayer går dock utmärkt även i gratisversionen. Och precis som för Netflix går det att komma åt SVT Play om du har ett betalabonnemang.

Windscribe
För att komma åt amerikanska Netflix måste du koppla upp dig mot en speciell server.

Vill du komma åt servrarna i alla de 56 länder Windscribe erbjuder behövs också ett abonnemang. Detta kostar 37 kronor i månaden (4,08 dollar) om du tar ett årsabonnemang och 81 kronor (9 dollar) om du betalar per månad. Jämfört med övriga vpn-tjänster vi har testat är dessa priser helt okej. Windscribe placerar sig helt klart på den billigare halvan.

Skräddarsydda abonnemang

Den största fördelen med Windscribe är dock möjligheten att skräddarsy abonnemang. Du betalar då 9 kronor (1 dollar) per serverland som du vill komma åt, utöver de som ingår i gratisversionen. Vill du exempelvis förutom Norge komma åt servrar i Sverige, Finland och Danmark kostar detta alltså 27 kronor (3 dollar) i månaden. Här räknas Windflix US och Windflix U som egna serverländer och kostar alltså 9 kronor (1 dollar) styck att komma åt.

Varje nytt serverland ger dessutom ytterligare 10 GB data i månaden, men för ytterligare 9 kronor (1 dollar) får du obegränsad datamängd. Nöjer du dig med att komma åt SVT Play och amerikanska Netflix med obegränsad datamängd kostar detta alltså bara 27 kronor (3 dollar) per månad.

Hastighetsmässigt får Windscribe godkänt, men inte mer. Hastigheten mot svensk server är visserligen hela 99 Mbit/s med en svarstid på 4 ms, men för amerikanska servrar är snitthastigheten bara 62 Mbit/s och för brittiska 55 Mbit/s.

Ett minus också för supporten som i stort sett bara består av att bläddra runt i en faq eller (i bästa fall) få svar via en direktchatt. Någon e-post-adress för support erbjuds inte, inte heller något telefonnummer.

OmdömeBra val

Windscribe är en bra vpn-tjänst med servrar i många länder. Hastigheterna är visserligen lite i lägsta laget, men för att se på exempelvis Netflix eller BBC Iplayer (som Windscribe ger tillgång till) duger den. Den stora fördelen är dock det skräddarsydda abonnemanget som gör det möjligt att sänka månadskostnaden rejält.

Läs även: Stort jämförande test av populära vpn-tjänster


Fakta Windscribe

Testad: Februari 2018
Kontakt: www.windscribe.com
Antal servrar: Okänt antal servrar i 56 länder.
Sajt på svenska: Nej.
Program på svenska: Ja.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Snitthastighet svensk server: 99 Mbit/s, svarstid 4 ms.
Snitthastighet brittisk server: 55 Mbit/s, svarstid 45 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 62 Mbit/s, svarstid 156 ms.
Åtkomst till SVT play: Ja (bara i betalversionen).
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja .
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja (bara i betalversionen).
Pris vid månadsbetalning: 81 kronor (9 dollar) per månad.
Pris vid helårsabonnemang: 37 kronor (4,08 dollar) per månad.
Övriga prisalternativ: Skräddarsydda abonnemang där varje land som läggs till kostar 9 kronor (1 dollar) extra.

plus

Skräddarsydda månadsabonnemang.
Bra gratisalternativ.
Relativt billigt.

minus

Ganska långsamt.
Dålig support.
Inget Netflix och inga svenska servrar i gratisversionen.

Betyg 4 av 5