Mesh, eller multiroomswifi som det ibland kallas, är en teknik som tagit hemnätverken med storm under de senaste åren. Och det är lätt att se varför. Det är en lösning som på ett smart och smidigt sätt attackerar dålig wifi-uppkoppling, speciellt svårigheter att få signalen att nå fram i hela huset.

Läs även:

Samtidigt har tillverkarna tagit tillfället i akt och moderniserat och förenklat upplevelsen, fokuserat på snygg design och användarvänlighet och slopat funktioner som få användare ändå utnyttjade, som nas-funktion på usb-disk och skrivarserver, vpn-klienter och avancerad routerinställnigar. De flesta av oss vill ju ändå bara snabbt koppla upp på bredbandet.

Enklare men dyrare
Vissa tillverkare har slopat dem helt, medan andra har förpassat dem till väl dolda expertmenyer. Allt för att öka enkelheten, men också säkerheten, då en stor riskfaktor i nätverk är den mänskliga faktorn.

Ett problem med mesh-system är att de är dyra jämfört med vanliga routrar. Det är inte så konstigt, då det är minst en router och en wifi-förlängare i samma paket.

Här har vi testat sju paket som hör till de billigaste du kan få tag på, i alla fall om du letar efter paket med tre enheter som är tänkta att täcka en stor lägenhet eller en mindre till medelstor villa.

Höga krav på lägsta hastighet
Det vi räknar som godkänd uppkoppling är om du i alla hemmets vrår får minst 100 megabit per sekund. Det går sällan med bara en router, hur bra den än på vara. Innerväggar, golv, eldragning och andra element ställer snabbt till med problem som gör att du i sådana fall skulle behöva installera en wifi-förlängare.

Sådana finns även till vanliga routrar, men inte med mesh-systemets oslagbara användarvänlighet. Har du redan en bra router är en sådan som kopierar routerns wifi-inställningar ett alternativ. Men står du inför ett helt nytt routerinköp kanske det kan vara dags att byta till mesh.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp samtliga tillverkare som hade mesh- eller mesh-liknande system till salu på den svenska marknaden, och valde ut det bästa systemet med tre åtkomstpunkter för under 3 000 kronor från vardera tillverkare. En del av paketen har vi testat under det senaste året. I de fallen kollade vi upp om ny mjukvara hade gett dem nya funktioner. I dessa fall testade vi dem på nytt.

Därefter har vi vid olika tillfällen testat nya prisvärda mesh-paket som vi uppdaterat och kompletter detta test med, efter att det först publicerades. Testmetoden har varit densamma oavsett testtillfälle.

Routerpaketen installerades ett och ett i en liten tvåplansvilla med två enheter på bottenvåningen och en centralt på ovanvåningen och med gigabit fiberuppkoppling. Prestanda mättes med Bredbandskollen samt med filöverföring mellan testenheter, en Oneplus 5T-telefon med Android 9 och en Lenovo Yoga-laptop med Windows 10 Home, båda med ac-wifi (wifi 5) och 2x2 mimo-mottagning.