Fler router-tester
Bästa meshroutrar med wifi 6
Bästa wifi 6-routrar
Billiga wifi 6-routrar


Det tog längre tid än väntat för wifi 6 att helt ta över som den nya trådlösa standarden i hemnätverk. Men nu är det 2022, och den sista produktkategorin där wifi 6 tidigare inte dominerade, bland billigare mesh-system, börjar det äntligen bli ändring på det. Nu är det bara ett par större tillverkare som inte hoppat på wifi 6-tåget för sina mest prisvärda mesh-paket.

Meshroutrar i detta test

Därför ignorerar vi dem. Det finns för stora fördelar med wifi 6 för att vänta på dem, speciellt i denna produktkategori, där du vill få så bra wifi-täckning som möjligt för så liten slant som det bara går. Då både hastighet och räckvidd över 5 GHz-bandet är markant uppgraderat med wifi 6 så innebär det i mesh-paket stora fördelar även om du har gamla mobiler och datorer som bara ansluter med wifi 5.

Detta eftersom själva mesh-enheterna har wifi 6 och använder det för att prata med varandra. Det gör att kan du placera dem längre ifrån varandra och fortfarande få hög hastighet över den så kallade backhaul-kanalen, dataströmmen mellan en mesh-enhet och en annan. Ju längre du kan ställa dem från varandra desto större total yta kan de täcka.

Video: Tänk på detta när du köper mesh-router

 

Wifi 6-mesh bra för alla

I våra tester har vi märkt att ett wifi 6-system med två enheter kan täcka ungefär en lika stor yta som tre wifi 5-enheter. Helt jämförbart är det inte, eftersom fler enheter ger dig större frihet att placera dem i olika triangelformer och på så sätt kunna täcka varierande planlösningar eller flera våningar. Ska du ha wifi i en normalstor villa rekommenderar vi fortfarande minst tre enheter i ditt paket.

Och räckvidden varierar också givetvis mellan olika mesh-produkter, beroende hur de konfigurerar signalstyrka, hur stora antenner är, var de är placerade, och så vidare.

Här har vi testat sex meshrouter-paket som alla stödjer wifi 6 och som har ett maxpris på 3 000 kronor i butik. Flera av dem är betydligt billigare än så, med det beror ofta på att det just är paket med två enheter och inte tre. Vi har här helt enkelt testat det bästa vi fick tag på under prisgränsen från vardera tillverkare. Värt att notera är att skillnaderna på ett och samma paket kan variera enormt från butik till butik, mer i denna produktkategori än i de flesta andra. Så vi rekommenderar att du alltid konsulterar en prisjämförelsesajt som Pricerunner eller Prisjakt innan du slår till.
 

Bonus-funktioner kan avgöra

Förutom wifi-kvalitet, stabilitet i mesh-nätverket och allmänna prestanda kikar vi som alltid lite extra på routrarnas vanligaste bonusfunktioner. Till exempel möjligheten att sätta upp tillfälligt gästnätverk, så att tillfälliga besökare inte kommer in på lokala nätverket men ändå kan surfa.

Annat som får fokus är föräldrakontroll, för att kunna styra anslutna användares surftid och ofta också vilket innehåll på webben de kan besöka. QoS, kort för Quality of Service, är en annan smart funktion, som gör att du som administratör kan låta vissa datorer, eller vissa typer av användning, eller bägge, få förtur på routern med extra bandbredd på wifi och internetuppkopplingen. Slutligen är det också flera av routrarna som har extra säkerhetsfunktioner, med sådant som förstärkt brandvägg eller till och med aktivt skydd mot skadlig kod.

Men alla har inte allt, och ingen är helt komplett. Vilka av dessa funktioner som är viktiga för dig och som du är beredd att betala extra för kan variera. Vi har alla olika behov och önskemål. Det viktiga är fortfarande wifi, och att du når den överallt i hemmet. Och balkongen, och gärna en bit ut i trädgården. Med dessa meshpaket står det bättre till på den fronten än någonsin, även i budgetklass.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp samtliga tillverkare som hade mesh- eller mesh-liknande system till salu på den svenska marknaden, och bad dem ställa upp med sitt bästa wifi 6-baserade system med aktuellt pris under 3 000 kronor i en större svensk butik. Av de tillfrågade tillverkarna hade sex leverantörer passande wifi 6-paket med antingen två eller tre enheter i. Samtliga föreslagna paket var sådana som vi inte testat tidigare under året, så vi tog in alla för test.

Routerpaketen installerades ett och ett med hjälp av respektive systems mobilapp på en smartphone med Android 11 och wifi 6-stöd. Testlokalen är en fem rums lägenhet med gigabituppkoppling för bredband. Prestanda mättes med Bredbandskollen samt med filöverföring mellan testenheter, två Windows-laptops med wifi 6 av AX200-typ.


Asus Zenwifi AX Mini: Fartfull och funktionsrik router

Asus levererar mycket i sitt billigaste mesh-paket, och med ett enklare gränssnitt än tidigare.

Asus Zenwifi AX Mini

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den är inte mest prispressade alternativet, och den täcker inte lika mycket yta som en del av konkurrenterna. Men det kan det vara värt då du både får bra prestanda och många smarta funktioner som gör surfandet säkrare.

Positivt

 • Kompakt, diskret design
 • Höga prestanda i prisklassen
 • Virusskyddet och nya vpn-funktionen
 • Uppdaterad förenklad app

Negativt

 • Inte längsta räckvidden
 • Få fasta portar
Testad: Januari 2022
Tillverkare: Asus
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2x2
Antal noder, testat paket: 2
Hastighet, 3m*: 808 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 15 meter
Pris: 1 749 kr hos Dustin (2-pack)
...
 Läs hela testet av Asus Zenwifi AX Mini 


D-link M15: Kompakt meshrouter med wifi 6

Med D-links nya meshrouter får du tre wifi-noder för bättre pris än två noder från de flesta konkurrenterna.

D-link M15
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Ska du bara ha ett problemfritt wifi att surfa på som täcker hemmets alla hörn och främst används för ett par, tre wifi 6-klienter samtidigt, så är det här det mest prisvärda du kan köpa. Du får tre noder till lägre pris än många säljer två, och ett överlag smidigt och lättskött system.

Positivt

 • Extra kompakt design
 • Smart automatik och lätt att sköta
 • Tre noder till mycket bra pris

Negativt

 • Lägre bandbredd på 2,4 GHz
 • Måttlig räckvidd per enhet
 • Få fasta portar
Testad: Januari 2022
Tillverkare: D-link
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2x2
Antal noder, testat paket: 3
Hastighet, 3m*: 661 Mbit/sek
Räckvidd per enhet**: 13 meter
Pris: 1 795 kronor på Clas Ohlson (3-pack)
...
 Läs hela testet av D-link M15 

Huawei Wifi Mesh 3 ger snabb wifi 6 till mindre hem

Med Huaweis nya prispressade meshpaket får du snabb wifi 6 till ett bra pris.

Huawei Wifi Mesh 3
Betyg 4 av 5

Omdöme

Där konkurrenterna i samma prisklass levererar AX1800-wifi får du här AX3000. Det innebär att fler användare kan göra mycket internt på nätverket samtidigt utan att det blir trafikstockning. Det är alltid ett plus just för en mesh. Smidig installation är ett plus, men en bitvis virrig app kan behöva ses över.

Positivt

 • Hög wifi-kapacitet och hastighet
 • Lätt att komma igång
 • Behändig nfc-funktion

Negativt

 • Få extra funktioner
 • En del förvirring i gränssnittet
Testad: Januari 2022
Tillverkare: Huawei
Antal noder, testat paket: 2
Hastighet, 3m*: 912 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 17 meter
Pris: 2 090 kronor hos Proshop (2-pack)
...
 Läs hela testet av Huawei Wifi Mesh 3 

Netgear Orbi RBK352: Stabil wifi 6 för mindre bostäder

Denna billiga meshrouter från Netgear gör grundjobbet bra för en mindre bostad. Men bästa mervärdet kostar extra.

Netgear Orbi RBK352
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Orbi RBK352 ger dig stabil wifi till ett bra pris, men du bör hålla nere förväntningarna på hur stort hem du kan täcka med bara två enheter. Även ett tre-pack är relativt prisvärt. Extra säkerhet med Armor är ett plus, men bara om du tycker erbjudandet är värt pengarna.

Positivt

 • Goda prestanda till enskild användare
 • Gott om fasta portar
 • Möjlighet till virusskydd

Negativt

 • Något låg räckvidd per nod
 • Få extra funktioner
 • Dyrt med virusskydd
Testad: Januari 2022
Tillverkare: Netgear
Antal noder, testat paket: 2
Hastighet, 3m*: 881 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 15 meter
Pris: Från 1 990 kronor hos Prisjakt
...
 Läs hela testet av Netgear Orbi RBK352 

TP-link Deco X20: Snygg, smidig och snabb mesh till rätt pris

Det här är inte routern för nätverksexperter, men ett lättanvänt och smart val för alla oss andra. Till aktuellt pris är det här ett riktigt höjdarpaket.

TP-link Deco X20
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

TP-link levererar här allt från stabila prestanda, utmärkt räckvidd för ett meshpaket på tre noder, och ett högklassigt funktionsutbud som både ger mervärde och är lätt att dra nytta av i ett smidigt system. Så länge du inte vill ha stenkoll manuellt över ditt nätverk så finns det inte mycket att klaga på.

Positivt

 • Utmärkt räckvidd och stabil mesh
 • Lätt att installera och sköta
 • Antivirus i routern

Negativt

 • Inte billigast i klassen
 • Få inställningsmöjligheter
Testad: Januari 2022
Tillverkare: TP-link
Antal noder, testat paket: 3
Hastighet, 3m*: 663 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 19 meter
Pris: 2 849 kronor på Komplett (3-pack)
...
 Läs hela testet av TP-link Deco X20 

Zyxel Multy M1: Mesh-paket med bra räckvidd

Första wifi 6-meshpaketet från Zyxel bjuder på stabila prestanda och riktigt bra räckvidd. Om du kan tampas med dess frustrerande gränssnitt.

Zyxel Multy M1
Betyg 3 av 5

Omdöme

Zyxel gör flera saker rätt, men behöver få bukt med sitt långsamma system och bökiga handhavande om de ska kunna få till en succé. Nu har de bra hårdvara som bara den tålmodige och redan nätverkskunniga kan få glädje av.

Positivt

 • Bra räckvidd per enhet
 • Gott om nätverksportar
 • Kan väggmonteras

Negativt

 • Sega och frustrerande gränssnitt
 • Få extra funktioner
 • Måttlig maxhastighet
Testad: Januari 2022
Tillverkare: Zyxel
Antal noder, testat paket: 2
Hastighet, 3m*: 612 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 19 meter
Pris: 1 990 kronor på Dustinhome (2-pack)

 Läs hela testet av Zyxel Multy M1