PC för Alla Bäst i testSmidigt, snyggt och med massor av funktioner

Deco M5 från TP-link är det äldsta paketet i testet med över ett år på nacken. Men det håller jämna steg med konkurrenterna, och har en uppdaterat programvara. Paketet består av tre små runda enheter som är enkla att placera ut på diverse hyllor i ett hem. Synd bara att de inte har väggfästen på undersidan, med sin låga profil hade de varit behändiga att montera upp.

Vilken som helst av enheterna klarar av att agera som router, och samtliga har två ethernetportar och usb-c-kontakt för strömförsörjning. Systemet kör dubbla frekvensband och har upp till ungefär 1 300 Mbit/s i kapacitet.

TP-Link Deco M5

Hastigheten till en enskild dator är nära 500 Mbit/s, och även ett rum bort får vi stabil uppkoppling på över 200 Mbit/s. Men räkna inte med att mer än en eller max två enheter i taget kan surfa med den hastigheten.

Räckvidden för en enhet är strax under tio meter. Vi har sett både bättre och sämre. Överlämning mellan enheter när vi rör oss från rum till rum är nästan sömlös.

All kontroll sker via mobilapp. Den hittar enheten med bluetooth och gör alla grundinställningar mer eller mindre automatiskt. Vi får viss hjälp med vägledning för optimal placering av de extra enheterna, tack vare en diod upptill på dosan som indikerar om signalen till routern är för svag. Med den senaste versionen av appen får vi också bra guide för rekommenderad placering.

TP-Link Deco M5

I appen hittar vi sedan föräldrakontroll, gästnätverk, enklare brandväggskontroll och enhetsprioritering. Som de flesta mesh-system är det dock snålt med möjligheter att justera wifi och nätverksinställningar i detalj. Routern stödjer till exempel wpa och wpa 2, men du väljer det inte själv, utan routern kör det säkraste alternativet som klienterna stödjer.

Precis som Asus Lyra har Deco M5 inbyggt virusskydd från Trend Micro som kan stoppa skadlig kod och blockera riskabla webbsajter. Till skillnad från Asus, vars skydd uppges vara på livstid, får vi här ett som räcker i tre år. Vad som händer sedan med den funktionen är oklart.

En annan intressant funktion är stöd för IFTTT, vilket innebär att du till exempel att routern kan tända lampor om den märker att din telefon kopplar upp sig på wifi. Och precis som Asus Lyra Mini går den att röststyra med Alexa.

I tidigare test har Deco M5 ställts mot en hel del dyrare utmanare. Då har den varit bra, men inte bäst. I den här lägre prisklassen kniper den dock förstaplatsen bland många bra utmanare.

TP-Link Deco M5

Fakta TP-Link Deco M5 3-pack

Testad: Testad December 2017, nytestad januari 2019
Kontakt: TP-link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1300) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Prestanda, första enhet*: 479 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 9 meter.
Storlek: 12 x 12 x 3,8 cm.
Rek. pris: 2 790 kronor.
Pris: 2 190 kronor hos CDON (3-pack)

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Goda prestanda.
Kompakta enheter.
Enkel installation och konfiguration.
Inbyggt virusskydd.
Bra pris.

minus

Få möjligheter till detaljerade inställningar.
Ingen väggmontering.