Zyxel Multy U: Hängbar mesh-router med bra räckvidd

Zyxel Multy U är lite mer avancerad än de billigaste i prisklassen, med trippelbands-wifi med ett 5 GHz-band på 866 Mbit/sek avsatt för backhaul. Multy U säljs i en-, två- och tre-pack, men paketet med tre enheter är aningen för dyrt för detta test.

Multy U
Multy U med sin påmonterade fot. 

Multy U är en liten platt dosa med rundade kanter på drygt 12 gånger 12 centimeter. En lucka på undersidan kan tas loss och konverteras till en fot, så att Multy U ställs på högkant. Då är det lätt att ansluta kablar, men det blir en ganska svajig konstruktion.

Varje enhet kommer även med en liten läderremkan fästas i ett hörn. Då kan du hänga upp Multy U som en ovanligt stor badrumstvål. Tyvärr är det roligare i teorin än i praktiken, eftersom du också måste ansluta åtminstone en strömsladd, som sticker ut rakt bakåt.

Enheterna installeras och styrs från en mobilapp. Installationen är i alla fall enkel, om än tålamodsprövande. Allt fungerar, men det tar dock ovanligt lång tid och minst ett par omstarter. I appen får vi dock utmärkt guide till bra placering. Det uppskattas.

Multy U
Att hänga upp Multy U på väggen i läderrem är mer lockande i teorin än lyckat i praktiken. Men det kan finnas plaser där den kan hänga snyggare.

Prestanda till en enskild klient är också den riktigt bra. Vi får stabil uppkoppling på över 250 megabit per sekund i upp till 10 meter med fri sikt, och över 500 Mbit/sek på nära håll. Det innebär dock att en enskild dator som laddar ned stora filer kan äta upp mycket av bandbredden.

Få funktioner, extra online

Vi får en knippe av de vanligaste routerfunktionerna, som gästnätverk, enkel föräldrakontroll, ett inbyggt hastighetstest och ganska mycket kontroll över wifi och nätverkstrafik.En sak vi dock saknar är en möjlighet att se till vilken nod en klient är ansluten.

Registrerar vi ett konto hos Zyxel kan vi också få ett par extra funktioner. Framför allt fjärradministration via Zyxels webbportal. Det går även att styra den med enklare röstkommadon via Alexa.

Multy U
Multy U:s administrationsapp är snygg, dock inte extremt innehållsrik.

Omdöme

Multy U är en stabil och väl presterande router till ett överkomligt pris. Det satsats lite väl mycket på att det ska se snyggt ut, i stället för kompletterande funktioner och praktisk hanterbarhet. Med det sagt är det dock fortfarande ett bra mesh-paket för sitt pris.

Läs hela testet av Zyxel Multy U här

Fakta Zyxel Multy U

Testad: Februari 2019.
Tillverkare: Zyxel
Produkttyp: Meshrouterpaket.
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2100) mu-mimo, bluetooth för konfiguration.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz backhaul.
Anslutningar: 2 st gigabit wan/lan.
Trådlös säkerhet: Wpa2.
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 520 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: Cirka 13 meter.
Mått: 12,3 x 12,3 x 3 cm.
Vikt: 312 gram.
Pris vid test: 2 161 kronor (2-pack)
Pris: Från 1 699 kronor hos Prisjakt (2-pack).

plus

Snygga, kompakta enheter.
Många monteringsval.
Goda prestanda och räckvidd.
Extra kontroll över wifi.

minus

Står ostabilt och hänger snett.
Viss brist på information i appen.
Relativt få extra funktioner.

ZyXEL Multy U AC2100 (2-pack) Pris vid test: 1299 kr.

Bästa pris just nu: 1699 kr