Amplifi Instant – superkompakt mesh-router

Ubiquiti är en av pionjärerna inom mesh-wifi för hemmet. I Sverige höll de dock länge en låg profil men går deras produkter att få tag på i de flesta större svenska butiker.

Amplifi Instant säljs som en fristående router eller i två-pack tillsammans med en extender. Det är verkligen de minsta enheterna i sitt slag som vi testat, en gånger en decimeter bred och bara drygt tre centimeter hög. Routern har en nätverksport för internetuppkoppling och en lan-port, och extendern har en enda lan-port.

Amplifi Instant
Amplifi Instants huvudrouter har en inbyggd liten skärm som ger oss en mängd olika information om nätverket, eller fungerar annars som klocka.

Utmed underkanten har de en diodrand som indikerar status, routern har också en liten skärm med information. Du kan inte göra några inställningar här utan det sker via Android- och IOS-app.

Installation sker med bluetooth och appen ger oss till en början bra guidad genomstegning. Instruktionerna för att anslut andra enheter stämmer dock inte, här får vi improvisera oss fram. Föhoppningsvis har tillveraren fixat det när du läser detta.

Därefter är det ett behändigt system med lättnavigerat gränssnitt och de flesta vanliga routerfunktioner. Vi får bra överblick över bandbredd och nätverkets belastning. Det vi dock saknar helt är information om vilken nod klienter är anslutna till.

Amplifi Instant
En lan-port vardera, samt en wan-port på routern. Lan-portarna kan användas för backhaul mellan enheterna, om du vill dra kablar eller redan har det installerat. Men vanligen används de för att ansluta sådant som datorer och nasar som inte har wifi.

Amplifi Instant stödjer också backhaul över ethernet. Det innebär att du kan dra en nätverkssladd mellan dem. Då frigör du hela wifi-kapaciteten för att ansluta prylar.

Amplifi Instant har dual band-wifi i AC1200-klass, jämförbart med till exempel Google Wifi eller TP-link Deco M5. Det innebär att vi inte kan koppla upp massor med enheter på en gång, men för ett par, tre samtidigt bör bandbredden räcka gott och väl.

Prestanda till en enskild mottagare är inte i toppklass, men bra nog för de flesta anvädares behov. Räckvidden ligger på runt åtta meter med en innervägg innan det blir dags att ställa ut extendern. Det är godkänt.

Amplifi app
En del saker gör Amplifi bättre än de flesta, som extra detaljerad kontroll över vissa wifi-inställnigar, och smart tilldelning och utdelning av gästnätverk.

Omdöme

Amplifi Instant är inte så ”instant” som tillverkaren påstår, men är inga större problem att komma igång med med lite tålamod, och levererar pålitlig wifi i ett riktigt snyggt, kompakt format.

Läs hela testet av Ubiquiti Amplifi Instant här

Specifikation

Produktnamn: Ubiquiti Amplifi Instant Home Wi-Fi System
Testad: Februari 2019
Tillverkare: Ubiquiti Networks

Produkttyp: Meshrouterpaket
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200) mimo, bluetooth för konfiguration
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz.
Anslutningar: 1 st gigabit wan + 1 st gigabit lan på router, 1 st gigabit lan på extender.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 321 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: ca 8 meter.
Storlek (basenhet): 10 x 9,8 x 3,3 cm.
Rek. pris: 2 800 kronor (1 basenhet, 1 förlängare).
Pris: 2 189 kronor hos Netonnet.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Snygga, extra kompakta enheter
Behändig informationsskärm
Flera smarta extrafunktioner
Stabil hastighet, om än inte extremt hög

minus

Lite förvirring vid instalaltion
Få nätverksportar
Jämförelsevis dyr

Ubiquiti Networks AmpliFi Instant Home Wi-Fi System Pris vid test: 1569 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr