Funktionsrika med begränsad hastighet

Lyra Mini är Asus enklare meshrouter, lite mindre i måtten än den som bara heter Lyra och framför allt med lägre maxkapacitet. Här får vi dubbla frekvensband med upp till 400 Mbit/sek på 2,4 GHz och 862 Mbit/sek på 5 GHz. Till en enskild mottagare är hastigheterna inte så höga, och Asus presterar under medel. Men de är fortfarande snabba nog för att obehindrat kunna strömma i 4k.

Vi får dock ingen enkel kontroll över om vi ansluter till 5 GHz eller 2,4 GHz. Lyra Mini väljer det själv, som de flesta liknande system gör, men den är ovanligt mycket benägen att lotsa oss till 2,4 GHz. Där är den dock snabb, och vi får stabila hastigheter över 100 Mbit/sek, både på nära håll och ett rum bort.

För att verkligen testa 5 GHz-prestanda får vi manuellt stänga 2,4 GHz via avancerade inställningar i webbgränssnittet. Då uppmäter vi godkänd men fortfarande inte extremt hög hastighet i samma rum som routern.

Asus Lyra Mini

Räckvidden är genomsnittligt bra och i villan där vi testar routrarna får vi fullgod täckning i alla hörn med två enheter på nedervåningen och en centralt enhet en trappa upp. Mer kraftfulla Asus Lyra har vissa problem med att byta mellan mesh-noder. Det verkar inte vara fallet här, vi hoppar enkelt och nästan sömlöst till den enhet som är närmast.

Lyra Mini säljs i en-, två- och trepack, där vilken som kan anslutas som router. Enheterna har formen av små och diskreta runda puckar, och går även att enkelt hänga upp på väggen, med nätverkskablar och strömsladd pekande nedåt. De är också diskreta, åtminstone när vi stängt av den intensiva diodbelysningen.

Lyra Mini installeras mycket smidigt med hjälp app. Enheterna har bluetooth som används för att identifiera dem och i appen får vi enkel och tydlig steg-för-steg-instruktion i hur man går till väga. Det är svårt att misslyckas.

Asus Lyra Mini

Enheterna har både ett modernt och snyggt app-gränssnitt som du använder till det mesta, och ett traditionellt webbaserat gränssnitt med extra funktioner och kontroll. Vi får också ovanligt mycket funktionalitet för ett mesh-system – bland annat gästnätverk, föräldrakontroll, inbyggt virusskydd, och enklare trafikprioritering.

Via ett webbgränssnitt kommer vi åt ännu mer. Här hanteras detaljerade inställningar, vpn-server, klient-läge, konfiguration för att styra med röstkommandon från Amazon Alexa, och konfiguration av brandvägg.

Asus Lyra Mini

Fakta Asus Lyra Mini MAP-AC1300

Testad: Januari 2019.
Tillverkare: Asus
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1300) mu-mimo, , bluetooth för konfigurering.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz.
Antenner: 3 st interna.
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps.
Användargränssnitt: App (Android 5.0, IOS 8.0 eller senare), webb.
Prestanda, första enhet*: 322 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 8 meter.
Storlek (per enhet): 13,2 x 13.3 x 3.3 cm.
Rek. pris: 2 990 kr
Pris: Från 2 390 kronor hos CDON (3-pack).

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Lätt att konfigurera och använda.
Många smarta funktioner.
Inbyggt virusskydd.
Praktisk att montera på väggen.

minus

Svårt att nå topphastighet.
Måttlig räckvidd
Alla inställningar inte i appen.

Asus Lyra Mini (3-pack) Pris vid test: 2356 kr.

Bästa pris just nu: 2290 kr