Kompakt och prispressat för mindre hem

D-Link var en av de sista tillverkarna som hakade på mesh-tåget. Under våren 2018 kom Covr C1203, som är deras minsta och billigaste mesh-paket. Det går att köpa för under 2 000 kronor i enstaka butiker, eller strax över i de flesta andra.

Paketet består av tre lätt triangelformade enheter med mjuka former. De sticker ut lite med sitt kopparfärgade lock. En av dem är router och de två andra har enbart åtkomstpunktfunktion. De är väldigt lika varandra, så det gäller att hålla koll på vilken som är vilken.

D-Link Covr C1203

De går inte att hänga på väggen, utan bör stå på strategiskt utvalda ytor i hemmet. En wps-knapp för snabbanslutning pryder framsidan, och logotyperna ovanpå enheterna extraknäcker som statusindikator med diodljus.

Systemet sköts primärt via mobilapp, och vid installation börjar vi med att manuellt ansluta till routerenhetens förkonfigurerade nätverk. Därefter är det bara att följa appens instruktioner.

En irriterande detalj är att systemet kräver separata inloggningar för varje enhet för att kolla status på dem. Någon bra överblick över systemet i helhet får vi inte. I appen kan vi öppna upp gästnätverk, och delvis konfigurera föräldrakontroll.

D-Link Covr C1203

För mer kraftfulla och detaljerade inställningar har systemet också traditionellt webbgränssnitt med mer avancerade inställningar kring nätverk, brandvägg och qos-funktionalitet.

Prestandamässigt får vi bra hastighet när vi befinner oss på mellan en och tio meter, och har fri sikt. Med en innervägg mellan tappar den dock i räckvidd.

Tyvärr är noderna också oberäkneliga när det kommer till att lämna över till varandra. Satellitenheterna har en tendens att skyffla användare till 2,4 GHz-bandet, även om du till exempel håller på med aktiv nedladdning.

D-Link Covr C1203


Fakta D-Link Covr-C1203

Testad: April 2018, uppdaterat januari 2019
Kontakt: D-link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Antenner: 2 st interna
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan, usb typ c för ström.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps.
Användargränssnitt: App (Android, IOS), webb.
Prestanda, första enhet*: 411 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 7 meter.
Storlek (per enhet): 11,2 x 10,9 x 5,1 cm.
Rek. pris: 1 973 kr (3-pack)
Pris: Från 1 490 kronor hos Prisjakt (3-pack)

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Små, diskreta enheter.
Godkända prestanda.
Lågt pris.

minus

Något omständlig hantering.
Begränsad räckvidd
Få extra funktioner.

D-Link COVR-C1203 (3-pack) Pris vid test: 1905 kr.

Bästa pris just nu: 1497 kr