Lågt pris och flexibel uppkoppling

Svenska Dovado gör kompakta routrar med extra fokus på smart mobilitet. De har brett stöd för mobilmodem på usb, möjlighet att använda ett annat wifi som wan, och smart hantering av växling mellan dessa alternativ och vanligt ethernet. Det gör att du kan få reservuppkoppling om ditt bredband skulle gå ned.

De funktionerna finns alla i Wifi XL, Dovados första mesh-system. Vi får en huvudrouter som liknar Dovados tidigare router Pro AC, fast utan extern antenn och med typisk vit design. Den har en usb-port och tre ethernet-portar. På undersidan sitter hål för väggfäste, och den är enkel att placera ut eller montera på en vägg.

Dovado Wfi XL

Sedan får vi två dosor med eluttag på, som mest liknar homeplugenheter, men som fungerar just som wifi-förlängare. Dessa är parkopplade med routern direkt ur lådan och hela rubbet är färdigt att plugga in och använda. Vid första användning rekommenderar Dovado dock att de extra noderna aktiveras genom att pluggas in i samma rum som routern.

Det går att ignorera om de inte är alltför långt från den, men räkna med att det är ett moment du behöver gå igenom för bästa möjliga resultat. När vi först testar Wifi XL är det svårt att få koll på vad som var en bra placering. Dovado har nu åtgärdat det med diodsignaler som indikerar om du har bra kontakt med routern eller inte.

Dovado Wfi XL

Systemet har en extra funktion som kan göra det intressant för en del användare. Satellitenheterna har varsin lan-port som givetvis kan användas för att ansluta trådande prylar, men som också kan kopplas direkt till routern. Då blir ethernet backhaul-kanal, och du får mer wifi över till dina datorer, telefoner och plattor.

Prestanda är väl godkända men inget märkvärdigt, och överlämningen mellan enheterna går för det mesta smidigt. Tekniskt sett är det här alltså ett kompetent paket.

Tyvärr är användarupplevelsen flera steg efter konkurrenterna, med ett stelt och mossigt webbgränssnitt, och en app som inte är mer än samma gränssnitt i mobilform, fast med färre funktioner. Och bara för Android.

Dovado Wfi XL

Fakta Dovado Wifi XL

Testad: November 2018, uppdaterad januari 2019
Tillverkare: Dovado
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz.
Anslutningar: 1st gigabit wan, 3 st gigabit lan på router. 1st gigabit lan på extender.
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2
Användargränssnitt: App (Android), webb.
Prestanda, första enhet*: 411 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: ca 8 meter.
Storlek (basenhet): 13,7 x 10 x 2,6 cm.
Rek. pris: 2 400 kr
Pris: 1 600 kronor hos Kjell och Company (1 basenhet, 2 dosor).

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Godkända prestanda.
Små och diskreta enheter.
Smarta extra funktioner.
Bra pris.

minus

Något omständlig installation
Mossigt användargränssnitt.

Dovado WiFi XL Mesh Kit Pris vid test: 2223 kr.

Bästa pris just nu: 1499 kr