Bra valÖverraskande bra utmanare

Datorbutiken Komplett har länge sålt egna stationära datorer, och under hösten har de även satsat på andra prylar under egna varumärken. Ett av dessa är Iiglo, där utbudet består av sådant som powerbanks, vitvaror och lite överraskande just denna mesh-router.

Iiglo Nimbo är ett paket med tre eleganta lätt sluttande decimeterstora kuber med rundade hörn och mönstrad ovansida. De har en minimal diod framtill, och uttag för ström och nätverk på undersidan, med kablar som sticker ut bakåt. Enheterna har inga fysiska knappar.

Iiglo Nimbo

På undersidan hittar vi två skruvhål för väggfästning, men då enheterna är ganska höga så ser de fåniga ut på väggen. Har du utrymme på hyllor och försterbräden är Nimbo som snyggast där. Dess statusdiod på framsidan är som sagt liten och diskret, men går också att stänga av individuellt.

Att installera Nimbo är till en början något omständligt, då den inte har bluetooth eller wifi direct-stöd. Därmed måste vi manuellt ansluta till åtkomstpunkten genom att ange ett lösenordet på undersidan. Appen som finns för IOS och Android ger dock utmärkta instruktioner för detta, och vi får en av de bättre guider för placering av enheterna vi sett.

Enheterna är identiska, och den första du pluggar in blir routern. De andra två behöver sedan inte konfigureras alls. De är parkopplade vid leverans så allt du behöver göra är att plugga in dem där de ska stå.

Iiglo Nimbo

Vi får stabila hastigheter på mellan nästan 400 och 200 Mbit/sek i samma rum som routern, och stabilt över 200 Mbit/sek i intilliggande rum. I placeringsguiden uppges det att tio meter avstånd är lagom mellan enheterna, men visar sig vara i underkant.

Nimbo kontrolleras helt med mobilappen, och här hittar vi en enkel uppsättning grundläggande router-funktioner, men inget allt för avancerat. Vi har bland annat upnp-stöd, gästnätverk, enkel föräldrakontroll med surftidsschema, brandvägg och möjlighet att fjärrstyra routern när vi inte är hemma. Det sistnämnda kräver att vi registrerar ett konto hos Iiglo.

Allt är snyggt, lättnavigerat och kommer med tydliga beskrivningar. Det enda vi egentligen saknar är information om vilken av noderna vi är anslutna till. På de flesta andra punkter är det här en positiv överraskning.

Iiglo Nimbo

Fakta Iiglo Nimbo

Testad: Januari 2019
Tillverkare: Iiglo
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz.
Anslutningar: 2st gigabit wan/lan.
Trådlös säkerhet: Wpa2
Användargränssnitt: App, (IOS, Android)
Prestanda, första enhet*: 392 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: ca 14 meter.
Storlek (basenhet): 11,5 x 11,5 x 10 cm.
Rek. pris: 2 890 kronor.
Pris: Från 1 990 kronor hos Prisjakt (3 pack).

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Höga,stabila prestanda.
Extra bra räckvidd.
Enkel administration i snygg app.
Kompakta, diskreta enheter.

minus

Opraktiska att väggmontera, även om det går.
Få extra funktioner.

Iiglo Nimbo Mesh Router AC1200 (3-pack) Pris vid test: 1890 kr.

Bästa pris just nu: 2344 kr