Jensen Omni Duo: Smidigt mesh-paket till bra pris

Jensen Scandinavia är en norsk tillverkare av diverse datortillbehör och nätverksprodukter, som säljs sedan en tid tillbaka rikstäckande på Elgiganten. Enkla mesh-systemet Omni Duo består av två enheter.

Huvudenheten är en router i en minimal liten kub där ingen sida är över tio centimeter, med ett spartanskt vitt plastyttre. Baktill hittar vi två nätverksportar och en strömanslutning. På undersidan sitter hål för att montera upp den på en vägg, men med dess kubformade yttre passar den bäst på en hylla.

Jensen Omni Duo front
Routern är en minimal och mycket diskret liten låda.

För att installera och administrera behöver du en app till Android eller IOS. Routern har inte bluetooth för enklast möjliga konfiguration, så du ansluter till dess wifi manuellt först. Därefter går det dock snabbt och smidigt.

Extender i väggen

Extendern är desto lättare att ansluta. Det är bara att plugga in och vänta i någon minut. Den ansluts direkt till ett vägguttag. Då det inte är frågan om en homeplugenhet går den också bra att ansluta till en förgreningsdosa om du hellre skulle vilja det. Här får du en fast ethernetport.

Jensen Omni Duo baksida
Det är relativt få tillgängliga nätverksportar. Det kan bli ett problem om du har många äldre prylar att plugga in. Men för de flesta användare är det nog ingen fara.

Det här är ett prispressat paket med AC1200-kapacitet främst tänkt för ett lite mindre hushåll. Kanske en lägenhet på några rum eller en mindre enplansvilla. Men faktum är att räckvidden på routern när vi testar hör till de bättre vi sett.

Systemets begränsning ligger istället i maxkapaciteten. Du kan surfa i alla rum, men kanske inte strömma 4k på en massa enheter samtidigt.

Omni Duo ger dig mycket begränsande möjligheter att ställa in själva wifi-delen. Routerfunktioner i allmänhet erbjuder den lite mer kontroll över i appen med trafikprioritering, upnp-kontroll, portvidarebefodran, föräldrakontroll med mera.

Särskilt detaljerat blir det dock inte där heller. Det här är en enkel produkt där det mesta fungerar bra förkonfigurerat, och det är inte tänkt att du ska in särskilt mycket i det finstilta och meka.

Slutligen måste vi nämna garantin. Vanligen får man 2-5 år för en router. På paketet för Omni Duo står det att du får 20 års garanti. Ja, det är en extra nolla där.

Omdöme

Vill du bara ha en superenkel router med extra wifi-täckning men inte ska utmana nätverket med alltför krävande användning kommer du långt med detta enkla och prisvärda paket. Men var medveten om begränsningarna.

Läs hela testet av Jensen Omni Duo här

Specifikationer

Produktnamn: Jensen Omni Duo.
Testad: Maj 2019.
Tillverkare: Jensen of Scandinavia.
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar, huvudenhet: 1 st gigabit lan, 1 st gigabit lan/wan.
Anslutningar, extender: 1 st gigabit lan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Gränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 401 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 13 meter.
Storlek: 9,1 x 9,1 x 9,3 cm.
Rek. pris: 1 590 kronor.
Pris: 1 590 kronor hos Elgiganten.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

God prestanda och bra räckvidd.
Enkel installation av noder.
Gott om funktioner för enkel mesh.
Lågt pris.

minus

Aningen omständlig första installation.
Få egna inställningsmöjligheter.
Få fasta portar.
Begränsad total kapacitet.