Bra valKlassiker i nerbantad modell

Linksys Velop-system hörde till de första riktigt kraftfulla äkta mesh-systemen som såldes i Sverige. Länge hade Linksys bara kraftfulla och dyra modeller, men 2018 kom två varianter för mindre krävande användare. Velop WHW0103 har som de flesta mesh-system i denna prisklass dubbla frekvensband och en kapacitet på totalt ungefär 1 300 Mbit/sek.

De tre enheterna i paketet har samma torn-design som de mest kraftfullaste Velop-modellerna, men är kortare på höjden. Högst upp sitter en relativt diskret statusdiod. Den går inte att släcka, men det gör inte så mycket då den lyser ganska dämpat.

Linksys Velop WHW0103

Installation och administration sker enklast via mobilapp till Android och IOS. Du pluggar in valfri enhet i närheten av bredbandsuttaget eller kabelmodemet och startar sedan appen. Velop har inbyggd bluetooth och hittas automatiskt av appen. Det kan dock ta tid så var tålmodig.

När vi första gången testade paketet störde vi oss på en krånglig installation. Det verkar Linksys nu delvis ha fixat. Först registrerar vi ett konto hos Linksys. Med kontot får vi tillgång till fjärradministration routern via Linksys smidiga webbtjänst. Därefter är anslutandet av noder en enkel process.

Ett problem kvarstår sedan tidigare. Vid installation är systemet extra känsligt för svag signal, så vi får parkoppla enheterna närmre huvudroutern först. Därefter får vi dock stark signal och bra uppkoppling även när enheterna står längre bort ifrån varandra.

Linksys Velop WHW0103

Prestanda är god, även om en del konkurrenter har högre maxhastighet. Driften är stabil och täckningen utmärkt. Vi får också bättre räckvidd än vid vårt första test. Om det beror på tillfälligheter eller förbättringar i mjukvara låter vi vara osagt. Överlämningen mellan noder fungerar utmärkt, vi märker knappt någon nedtid alls – och känsliga applikationer som videosamtal störs inte när vi går från rum till rum.

Linksys app är överlag enkel, snygg och tydlig att navigera i, men vi saknar bra översikt över anslutna enheter och information om bandbredd. Linksys erbjuder mer detaljerade inställningar än de flesta konkurrenter, och extra mycket via webbgränssnittet. Systemet har inga avancerade extrafunktioner, men vi får föräldrakontroll där vi kan kontrollera surftider och blockera adresser manuellt, en enkel trafikprioriterare och gästnätverk.

Linksys Velop WHW0103

Fakta Linksys Velop WHW0103

Testad: Augusti 2018, uppdaterad Januari 2019
Tillverkare: Linksys
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1300) mu-mimo, bluetooth för konfigurering.
Frekvensband, wifi: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Användargränssnitt: App (Android, IOS), webb.
Prestanda, första enhet*: 407 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 10 meter.
Storlek: 7,9 x 7,9 x 14,1 cm.
Rek. pris: 2 990 kronor
Pris: 2 490 kronor hos Webhallen (3-pack).

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Stabil uppkoppling.
Små, diskreta enheter.
Smidig fjärradministration.

minus

Något opraktisk första konfiguration.
Få extra funktioner.

Linksys Velop WHW0103 (3-pack) Pris vid test: 2724 kr.

Bästa pris just nu: 2190 kr