TP-link Deco M4: Förenklad, prispressad och trimmad router

Deco M4 är en extra prispressad version av TP-links mesh-paklet, , där TP-link har plockat bort ett par funktioner och skalat ner wifi-kapaciteten. Dock bara marginellt. Det är en AC1200-router istället för en AC1300-router som till Deco M5. Det påverkar som vanligt inte prestanda till en enskild ansluten pryl, men begränsar hur mycket bandbredd det finns att dela på.

Framför allt har Deco M4 inte det inbyggda virusskydd från Trend Micro som tillhandahålls i Deco M5. Vi ser också ut att sakna en integrerad bandbreddsmätning som vi har i Deco M5 och en del andra TP-link-routrar.

TP-link Deco M4 mesh-router
I mitten sitter en väl gömd TP-link-logga som också fungerar som statusdiod. 

Deco M4 överraskar framförallt genom bättre räckvidd per enhet än många konkurrenter, vilket innebär att våra tre Deco M4-torn kan täcka in en större bostad. Den presterar faktiskt även bättre än dyrare Deco M5, som inte är dålig den heller.

Deco M4 sticker ut jämfört med tidigare Deco-enheter genom att vara mycket större i måtten. Enheterna är tornformade och ett par decimeter på höjden. Det gör att de tar upp mindre bordsyta men syns desto mer där de står.

TP-link Deco M4
Dubbla nätverksportar baktill.

Systemet har en enkel installation där allt sköts automatiskt. Den hittar första enheten med bluetooth, och sköter all konfigurering och anslutning till rätt nätverk. Det enda vi behöver göra är att skapa ett konto hos TP-link för fjärradministration, samt välja nätverksnamn och lösenord på vårt nya wifi.

Trots avsaknaden av antivirus har Deco M4 ett gediget utbud funktioner. Vi får gästnätverk, möjlighet att blockera klienter, möjlighet att reservera fasta ip-adresser, föräldrakontroll med webbfilter, trafikprioritering enhet. Det är precis samma funktioner som i andra Deco-produkter. Vi får även här samma stöd för IFTTT och Amazon Alexa.

Bra valOmdöme

Med stabila och goda prestanda, hög användarvänlighet, generöst med funktionalitet och ett bra pris är det här ett mycket lockande paket. I alla fall i ett medelstort hem med rätt så få användare.

Läs hela testet av TP-link Deco M4 här

Fakta TP-link Deco M4

Testad: Februari 2019
Tillverkare: TP-link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200) mu-mimo, bluetooth för konfiguration
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Prestanda, första enhet*: 522 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 11 meter.
Storlek: 9,1 x 9,1 x 19 cm.
Rek. pris: 1 990 kronor (3-pack)
Pris: 1 690 kronor hos Webhallen.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Bra prestanda och räckvidd.
Enkel installation.
Fortfarande många funktioner.
Lågt pris.

minus

Större och mer otympliga enheter.
Begränsad total kapacitet.

TP-Link Deco M4 Whole-Home Mesh WiFi System (3-pack) Pris vid test: 1826 kr.

Bästa pris just nu: 1390 kr