En av de vanligaste missarna många gör är att återanvända loginuppgifter och då särskilt lösenord på olika sajter. För oviktiga ”slit och släng”-konton är det kanske inte så farligt, men så fort det handlar om ett enda viktigt konto räcker det med att en av sajterna du har använt uppgifterna på hackas för att katastrofen ska vara ett faktum.

Du kan kolla upp om en av dina mejladresser har ingått i någon av de stora samlingar med hackade loginuppgifter som sprids på nätet efter hack av till exempel Yahoo och Adobe på haveibeenpwned.com. En del lösenordshanterare kan också varna dig automatiskt, men långt ifrån alla användare har en sådan.

Google vill hjälpa till att göra något åt detta och har tagit fram ett tillägg för Chrome kallat Password Checkup för ändamålet.

Password Checkup kontrollerar alla loginuppgifter du fyller i på olika sajter och varnar dig om namn och lösen har hittats bland hackade uppgifter från någon av de många samlingar som cirkulerar.

På Googles säkerhetsblogg går företaget igenom hur det går till rent tekniskt för att skydda dina uppgifter och inte ytterligare bidra till att loginuppgifter hamnar i händerna på hackare. Det handlar om kryptering och hashning i flera steg som gör att Google eller någon annan aldrig får se dina okrypterade loginuppgifter. Klicka på bilden nedan för att se en större version av Googles illustrerade förklaring.

Google Password Checkup