Testad produkt: Surface Pro 6 i5 8/256GB
Pris: 14 799 kronor på Microsoft.se

Nya Surface Pro från Microsoft lanserades redan 2 oktober och började säljas två veckor senare. Men här i Sverige har vi fått vänta fram till nu på att lägga vantarna på den. Den har gått att förbeställa i ett par veckor, och 7 februari planeras de första enheterna levereras.

Förra generationen skippade Microsoft generationsnamnet på plattan, och vi gick från Surface Pro 4 till bara Surface Pro. Nu verkar Microsoft ha fattat att det bara är förvirrande. Plattan som släppts nu heter Surface Pro 6.

Det mesta är sig likt

Microsoft har kört på i samma hjulspår i flera år nu, och vi har länge längtat efter nya tankar och ny teknik. Det får vi fortsätta längta efter, för Microsoft fortsätter med i stort sett precis samma chassi och design som de klamrat sig fast vid sedan Surface Pro 3.

Det som är nytt är att den tidigare ljusgrå ytan har kompletterats med en mattsvart modell, med en diskret blankpolerad Windows-logga på baksidan.

Surface Pro 6
Skärmen är fortfarande av hög kvalitet.

Men annat än kosmetiskt är det inte. Det här är samma småkantiga design, samma yttermått, samma utfällbara stöd baktill och precis samma anslutningar som tidigare, en stor usb-3-kontakt, en mini-displayport och Microsofts egna proprietära port för laddning och dockning.

Just anslutningarna har varit en källa till kritik ända sedan Surface Pro 4. Redan då efterlyste vi usb-3.1 med typ-c-kontakt. I dag skulle vi gärna vilja ha både batteriladdning, data och displayport via denna numera nästan universella anslutning.

Aningen trimmad skärm

Vad gäller övriga funktioner de nästan identiska med förra generationens Surface Pro. Bildskärmen är samma högupplösta ips-panel i 2:3-format, med fina färger och god ljusstyrka. Här är det faktiskt en liten förbättring mot tidigare, tack vare att kontrasten har trimmats upp något. Det ger framför allt en aning extra svärta i skärmbilden.

Skärmen har som tidigare utmärkt kontroll om du skaffar till en Surface Pen. I skrivande stund får vi en på köpet, men vi är inte säkra på om det rör sig om en permanent bonus i Microsofts webbshop eller om det är ett förbokningserbjudande. Tangentbord får du som vanligt betala cirka 1 500 kronor extra för.

Vi får för övrigt åttamegapixelkamera baktill, och fem megapixel fram, ir-kamera för ansiktsinloggning med Windows Hello, och stereohögtalare med rent och klart men lite mesigt ljud.

Surface Pro 6
Surface Pro 6 ser ut exakt som Surface Pro, fast med mattsvart yta.

Prestanda i fokus

Den stora uppgraderingen sitter i processorn. Nu går Microsoft äntligen över till generation åtta av Core-processorer, och då till kraftfulla Whisky Lake-serien med fyra kärnor och UHD-grafik. Microsoft slopar också helt ultra-strömsnåla Core m-modellen – istället finns det två processorer att välja mellan: Core i5 eller Core i7.

Det här innebär ett prestandalyft i vissa typer av program på cirka 30 till 40 procent, men i många andra som kan utnyttja de extra kärnorna handlar det nästan om en fördubbling. Extra trevligt är också att den modell vi testar med Core i5-processor sköter kylningen helt passivt utan fläktar.

Det är dock inte helt problemfritt. Baksidan blir varm under intensiv användning – och ju varmare den blir desto sämre presterar plattan. Skillnaden på en snabb mätning i ett benchmarkprogram när plattan är sval och när den har pressats till max i några minuter blir nästan 30 procent.

Men när den tappar i prestanda är den rapp att jobba med i kontorsprogram, och kreativa program som Photoshop. Så vad vi skulle med en Core i7 till här vet vi inte riktigt.

Batteriet håller fortsatt klass

Batteritiden är trots ny kraftfullare processor fortfarande riktigt bra. Senaste Core-generationen är bra på att justera energiåtgången i bärbara datorer dynamiskt, och med den senaste uppdateringen av Windows 10 får vi dessutom behändig manuell kontroll för prestanda-, normal- och strömsparläge enkelt tillgänglig.

Surface Pro 6
Antika anslutningar på sidan.

Vi kan välja 8 GB eller 16 GB ramminne och ssd på mellan 128 GB och 1 TB. Valet av hårdvara är snävare för den svarta modellen, som går att beställa enbart med 8 GB ram och 256 GB ssd, alternativt med 16 GB ram och 512 GB ssd.

Olika Windows

Det sista som är nytt med Surface Pro 6 är att det numera finns en Pro för företag och en Pro för enskilda konsumenter. Den sistnämnda levereras med Windows 10 Home, medan det är Windows 10 Pro i den till företag.

En Home-licens är billigare, så vi hade hoppats att detta också ledde till en liten avhyvling på prislappen jämfört med förra generationens Surface Pro. Men så verkar inte vara fallet. 2017 års modell kostade 14 500 kronor när den lanserades för ett drygt år sedan. Nu får vi betala 14 800 kronor för motsvarande konfiguration.

Surface Pro 6
Nya lättillgängliga energilägeskontrollen i Windows 10 kommer väl till hands för att optimera batteritiden.

Omdöme

Det är ingen tvekan om att Surface 6 är ett kvalitetsbygge och att detta är den bästa Surface-plattan hittills. Vi gillar nya färgvalet och uppskattar prestandalyftet. Men det är inte längre nog för att vi ska kunna ge den ett toppomdöme. Har du en Surface Pro 4 eller Surface Pro (alltså generation 5) och funderar på att uppgradera är det inte värt det, om du inte är desperat efter extra prestanda. Microsoft behöver släppa sargen och börja bli innovativa igen.

Fakta Surface Pro 6 i5 8/256GB

Testad: Februari 2019
Tillverkare: Microsoft
Processor: Intel Core i5-8250U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 12,3 tum ips, 2736x1824 bildpunkter
Kameror: 8 megapixel bak, 5 megapixel + ir-kamera
Anslutningar: Usb 3.0, mini displayport, 3,5 mm headset, surface connect, pogo-kontakt för tangentbord
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Tangentbord, penna m.m som tillval. Ansiktsigenkänning i Windows Hello
Batteritid: 1h 40min (hög belastning), 14h 50min (låg belastning)
Storlek: 29,2 x 20,1 x 0,85 cm
Vikt: 770 gram
Pris: 14 799 kronor på Microsoft.se

Prestanda

Cinebench R15, cpu: 568 poäng (6,52 poäng med Cinebench 11.5)
Cinebench R15, grafik: 31,47 fps
Geekbench 4: 13 287 poäng
Disk, läsning: 958,1 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Ordentlig prestansdaökning.
Fortfarande kvalitet på bygge och bildskärm.
Nytt färgalternativ.
Bra batteriitd.

minus

Fortfarande mossiga gamla portar.
Proprietär laddkontakt.
Blir snabbt varm.

Betyg 4 av 5

Microsoft Surface Pro 6 i5 8GB 256GB Pris vid test: 15159 kr.

Bästa pris just nu: 9986 kr