Testad produkt: Huawei WiFi Q2 (3-pack)
Pris: Från 3 290 kr (3-pack) hos Prisjakt.

Huawei är inte nybörjare på att göra routrar, men de vi sett hittills har alltid varit prylar relaterade till det vi mest associerar dem med; 3g-/4g-uppkoppling och mobilt bredband. Dels har de genom åren släppt ett helt gäng mobila hotspots, dels en handfull stationära hemmaroutrar med inbyggt mobilmodem. Huawei har också åtkomstpunkter och antenner för främst företagskunder i sortimentet.

Nya Wifi Q2 som visades upp på CES i början av året och redan nu finns att köpa är istället en direkt utmanare till traditionella routertillverkare som Linksys, TP-link, Netgear och Asus, och de mesh-system för hemmet som alla släppts på senare tid.

Wifi Q2 är ett paket med tre likadana enheter, stiligt utformade som en vit oval blomvas, med en glödande diodrand i underkant. Det är ett dual band-system och wifi-kapaciteten uppges till AC1200, det vill säga 300 Mbit/sek på 2,4 GHz-bandet och 867 Mbit/sek på 5 GHz. Det är ungefär i klass med Google Wifi, och har också en mycket snarlik prislapp på 3 290 kronor.

Huawei Wifi Q2
Huawei Wifi Q2 består av tre rätt så höga enheter, som tillplattade blomvaser, med kontakter nedtill på baksidan.

Inte full funktion i svensk version

I en del länder stödjer Huawei Wifi Q2 powerline-teknik som ett alternativ eller komplement till backhaul över wifi, men tyvärr inte i den modell som säljs i Sverige, trots att det antyds on det på förpackningen. Backhaul är alltså termen för kommunikationen mellan mesh-enheterna. Du pratar med en nod, som i sin tur pratar med huvudroutern, som pratar med internet.

Detta är det som gör att du slipper dra kablar överallt, men tar också upp en del av systemets bandbredd. Därför hade powerline-alternativet varit trevligt.

De tre enheterna är relativt stora, och dess form gör att de passar bäst för att stå på bord, bänkar och hyllor. Det går inte att få undan dem genom att hänga upp dem på väggen. De har strömadaptern inbyggd istället för en dosa du pluggar in i väggen, och har tre wan/lan-portar med gigabithastighet, där de flesta konkurrenter har två.

Börjar med bekymmer

Installationen ger oss först bekymmer. Enligt snabbstartguiden ska vi börja med att plugga in en enhet som huvudrouter, ladda hem Huaweis Smart Home-app och sedan ansluta till ett förkonfigurerat wifi. Vi gör allt detta, men appen vägrar att hitta routern och gå vidare med installationen. Vi har använt samma telefon till ett antal routertester nyligen utan problem, men här tar det stopp.

Huawei Wifi Q2
Vi får tredubbelt med lan/wan-portar, där de flesta konkurrenter erbjuder två.

Först när vi byter telefon och testar samma sak lyckas vi komma vidare. Det kan vara tillfälligheter som ställer till det för oss, men det är värt att varna för att det finns en eventuell risk att admin-appen kan krångla.

Även med vår nya telefon är installationen irriterande, då identifieringen av routern som sker med bluetooth går ovanligt långsamt, och en qr-kod för att komma direkt till nerladdning av appen pekar fel. Den är dock enkel att hitta i Google Play.


Parkopplade från början

Att installera de kvarvarande två enheterna är däremot lätt som en plätt. De är parkopplade ur förpackningen, och det är bara att placera dem där du vill ha dem. Vi har inga problem med att få dem att hitta varandra på cirka åtta meters avstånd separerade av tunna innerväggar.

Det tar ett par minuter innan deras dioder lyser blått vilket indikerar att allt fungerar som det ska, och de dyker upp i appens gränssnitt. Dioderna kan också stängas av, vilket är bra då de lyser intensivt.

När allt är klart har vi ett fungerande litet mesh-system med snabb roaming mellan noder för enheter som stödjer det, samlat ssid för 2,4 och 5 GHz och automatisk växling mellan dem efter behov. Detta kan bli förvirrande i vissa lägen, och vi är inte alltid överens med systemet om vad en viss ansluten klient ska få för frekvensband tilldelat, men för det mesta fungerar automatiken.

Huawei Wifi Q2
Statusdioderna i botten lyser på rejält. De går att stänga av, men inte justera i ljusstyrka.

Varierande snabbt, men aldrig segt

Vi kan ställa in tre val för styrka på wifi, vilket verkar vara ett arv från mobila hotsports där det kan vara värt att dra ner på signalstyrkan för att spara batteri. I en bostad ser vi ingen anledning att justera ned det från maxinställningen.

Hastigheten i nätverket är godkänd men inte den bästa vi upplevt Vi uppmäter som bäst strax över 370 Mbit/sek till en enskild klient. Och hastigheten sjunker påtagligt med cirka åtta meters avstånd från routern, speciellt med mindre hinder i vägen.

Vi håller oss dock stabilt över 100 Mbit/sek upp till minst tio meter, vilket får anses vara godkänt. Hastigheten till en och samma mottagare kan också variera kraftigt från tillfälle till tillfälle, på samma plats och med samma enhet. Men även där handlar variationen om en skillnad mellan bra och godkänd hastighet, inte under.