Med klimatkrisen som hotar vid horisonten börjar fler och fler fundera på sätt att minimera sin påverkan på planeten. Ett sätt som kanske inte påverkar lika mycket som att skaffa elbil eller skippa flygsemestern är att minska elförbrukningen i vardagen.

Men många bäckar små bidrar till en bättre helhet, och som bonus till en lägre elräkning. Speciellt om du funderar på att investera i utrustning till ett helt kontor.

Philips 241B7QGJ är en ny 24 tums skrivbordsskärm från MMD som lanserades i januari och nu så smått börjar dyka upp i datorbutikerna. Tillverkaren kallar den för världens mest miljövänliga och energieffektiva skärm för proffsanvändare. Detta tack vare en extra strömsnål panel, miljövänliga materialval och flera inbyggda smarta strömsparande funktioner.

Philips 241B7QGJ
Philips 241B7QGJ är snyggast framifrån, men är inte heller anskrämlig sedd från baksidan. 

Lagom för kontoret
Som skärm betraktad är den inget märkvärdigt, en 1920x1080 bildpunkters typisk skrivbordsskärm främst tänkt för kontorsbruk. Sedd framifrån är den elegant designad med minimal skärmkant och en tunn plastlist nedtill som gör ett bra jobb med att imitera borstad metall. Dess välvda baksida är helt i matt svart plast.

Själva skärmen består av en 23,8 tums matt ips-panel, som sagt med 1080p-upplösning. Bildkvaliteten är väl godkänd för prisklassen, med neutrala färger, jämn bakbelysning, minimal skiftning i färg och kontrast i snäva betraktningsvinklar och upp till 60 Hz bildfrekvens

Vi saknar information om färgomfång, men skärmen har ett srgb-läge som ser ut att leverera nära den standarden. Kontrasten i panelen är något låg, och svarta partier saknar riktigt djup. Vi kan också skönja en viss bandning i mörkare partier av bilder med tonade ytor. Någon skärm för mediaskapare är det inte, utan det är för webb och Office den passar bäst. Den duger också bra för vardagligt spelande, vi får lite överraskande 5 ms grå-till-grå-svarstider ur den.

Philips 241B7QGJ
Bilden håller god lägstanivå, med bara en aning ljusskiftning i höjdled vid snävare betraktningsvinkel. 

Extra usb och stadig fot

Skärmen har tre bildingångar: dvi, hdmi 1.4 och displayport 1.2. Utöver det har den ljudingång, hörlursuttag och på sidan en usb-hubb med fyra usb 3 typ a-portar. Det uppskattas, skärmtillverkare brukar ofta snåla med usb-portar när de har inbyggda hubbar och bara bygga in två eller tre, av ingen vettig anledning alls.

Skärmen har 100x100 millimeters vesa-fäste baktill och levereras med en fot som är lätt att montera och inte kräver verktyg. När allt är klart får vi höj- och sänkbarhet med 15 centimeter, rejäl tilt på 20 grader och pivot-funktion så att skärmen kan ställas på högkant. Upphängningen är stabil och skärmen svajar minimalt.

Det är över huvud taget överraskande kvalitetskänsla med tanke på att det mesta i chassit är plast. Skärmen i helhet uppges vara tillverkad av 85 procent TCO-certifierad återvunnen plast. Den ska dessutom vara helt fri från skadliga ämnen som kvicksilver och halogen. Allt, både plast och metall, samt dess förpackning, är dessutom återvinningsbara.

Philips 241B7QGJ
Rörelsesensorn framtill håller koll på dig. Den går också att stänga av helt om du vill ha skärmen kontant på, till exempel för presentationer.

Spar ström på flera sätt
En del elektronik och själva skärmpanelen är extra strömsnåla. Under aktiv drift med ljusstyrkan maximerad (vilket innebär ca 250 cd/m2, fullgott för inomhusbruk men inte extremt starkt) och inga speciella strömsparande funktioner igång, är den högsta effektförbrukning vi kan uppmäta 13,1 Watt. Eller 13,8 om vi dessutom spelar musik i de inbyggda högtalarna på full volym. Men det undviker vi helst då de låter både skramligt och tunt.

Effekten kan sedan trimmas ned ytterligare med automatisk ljusstyrka som justeras med en inbyggd ljussensor. Med den aktiv får vi vad vi fortfarande tycker är användbar ljusstyrka för surf och kontorsjobb. Spelar vi spel eller tittar på film väljer vi dock att stänga av den, då den blir lite dunkel i vissa situationer.

Den viktigaste strömsparfunktionen kallas Powersensor. Det är en rörelsesensor framtill på skärmen som detekterar när du är på plats, och dämpar eller stänger av skärmen helt när du går därifrån. Det här har vi sett tidigare i en del av tillverkarens skärmar, och det är en teknik som fungerar pålitligt.

Philips 241B7QGJ
Bildingångar nertill, usb-hubb på sidan.

Skärmens inställningar styrs från en panel på undersidan av skärmen med fyra knappar på rad. Som så ofta är det en rätt så bökig meny att peta sig runt i, vi föredrar alltid ett styrkors om det finns. Å andra sidan är inte möjligheterna till detaljinställningar så många. En snabbmeny för att växla bildkälla och en för att hoppa mellan en handfull förvalda profiler som jobb, film och spel, gör att vi sällan känner behov av att gå in i menyerna och böka.

Omdöme

Philips 241B7QGJ kan inte bara lätta på det gröna samvetet en aning, utan är också en flexibel bildskärm som passar till det mesta så länge du accepterar det lite mindre formatet och 1080p-upplösning. Den är inte påtagligt dyrare än andra mindre miljövänliga skärmar med liknande egenskaper, och dess solida fot och upphängning är bara den värd ett par extra hundralappar. Renare ljud och behändigare menyer hade dock varit ett plus.

Fakta Philips 241B7QGJ

Testad: Februari 2019
Tillverkare: MMD / Philips
Storlek: 23,8 tum, 19:9 bildförhållande
Upplösning: 1920x1080 bildpunkter
Paneltyp: Ips med matt yta
Ljusstyrka: Ca 250 cd/m2
Kontrast: 1000:1
Färgdjup: 8 bitar
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid: 5 ms (GtG)
Bildingångar: Hdmi 1.4, displayport 1.2, dvi-d
Övrigt: Audio in, hörlursuttag, 4 portars usb 3.0-hubb, ljussensor, rörelsesensor
Effektförbrukning: Upp till 13,8 W
Storlek (med fot): 54 x 26,3 x 38,3-53,8 cm
Pris: 2 680 kr på Computersalg.se

plus

God bildkvalitet för vardagsanvändning
Stadig fot med hög ställbarhet
Strömsnål och återvinningsbar
4 portars usb-hubb

minus

Måttlig kontrast
Otymplig inställningsmeny
Inget vidare ljud

Betyg 7 av 10