Testad produkt: Netgear Orbi Voice
Pris: Från 3 553 kr (RBS40V separat, kräver Orbi-router) hos Prisjakt, 5 290 kr (RBK50V, paket med Orbi-router) hos CDON.

Multiroom-routrar, med mesh-teknik eller andra metoder, är det nya smarta sättet att få maxad wifi-täckning i hemmet på enklast möjliga sätt, utan kabeldragning och manuellt krångel med separata wifi-förlängare. Mesh-paketen är behändiga och förkonfigurerade paket med router och förlängare i ett, designade för enklast möjliga hantering och optimerad kommunikation mellan dem.

Men det är fortfarande prylar som måste placeras ut i hemmet, och som tar upp plats. Om de ändå står där på hyllor och bänkar, varför inte låta dem göra lite annan nytta samtidigt? Så tänkte Netgear och skapade Orbi Voice, en ny förlängningsenhet till sitt wifi-system Orbi, eller satellit, som de kallar dem.

Två prylar i en

Det är kort och gott en Orbi-enhet som har fått en inbyggd uppkopplad smart högtalare med Amazon Alexa. Orbi Voice säljs separat och kan adderas till ett befintligt Orbi-system som en extra nod eller köpas i färdigt paket tillsammans med en central routernehet; Orbi RBR50. Det är detta paket vi testat här.

netgear Orbi Voice
Orbi Voice ser ut som vilken trådlös högtalare som helst, men den gömmer en liten, och riktigt bra, wifi-åtkomstpunkt. 

RBR50 är en extra kraftfull trippelbandsrouter i AC3000-klass som vanligen säljs med en satellit med samma kapacitet. Här är satelliten alltså utbytt mot Orbi Voice-enheten. Den är byggd på en lite enklare satellit i AC2200-klass istället för AC3000. Det är fortfarande en trippelbandsenhet med 400 plus 866 Mbit/sek för klienter, men bandbredden till huvudroutern är begränsad till max 867 Mbit/sek, istället för hela 1 733 Mbit/sek.

Det är samma wifi-del som i den enkla Orbi-varianten RBK20, (eller snarare tre-packet RBK23). Köper du Orbi Voice separat kan den kopplas till antingen en RBR50 eller till en RBR20.

Stadig uppkoppling med bra räckvidd

När vi är anslutna och surfar via den istället för huvudroutern får vi också nästan identiska prestanda som med Orbi RBK23. Att den har en högtalare vägg i vägg verkar inte påverka prestanda. Och då huvudroutern här är kraftfullare får vi totalt sett bättre räckvidd, då vi kan placera Voice-enheten längre bort.

Som routersystem är Orbi väl fungerande men inte direkt späckat med funktioner. Vi kan sätta upp gästnätverk och hantera grundläggande saker som wifi-lösenord från appen. Orbi använder Disneys föräldrakontroll Circle, som är funktionsrikt men omständligt att sätta upp, på grund av att det kräver separat app och konto. Mer detaljerade routerinställningar med extra funktioner som vpn och ddns nås också från ett webbgränssnitt.

Netgear Orbi Voice
Dubbla nätverksportar baktill.

Hur bra är Obi Voice som smart högtalare?

Till att börja med, Voice är en framåtriktad monohögtalare från Harman Kardon på 35 watt med ett baselement och en diskant. Det är alltså inte 360-gradersljud, så du behöver tänka efter var du placerar den för att få bästa ljud. Det kan innebära bekymmer eftersom du också vill placera den för optimal wifi-funktion. Förhoppningsvis krockar inte de behoven för dig.

Orbi Voice har inga separata ljudingångar och har inte heller bluetooth-stöd – så det enda sättet att få ljud i den är strömmat via nätverket. Den går till exempel att ansluta direkt till Spotify Direct, men för övrigt är du hänvisad till de musiktjänster som tillhandahålls.

Orbi Voice är baserad på Amazon Alexa och har de flesta funktioner vi hittar i Amazons egna smarta högtalare Echo. Vi kan prata med den (på engelska) och få svar på frågor om väder, sätta alarm med mera, och givetvis spela upp ljud från ett gäng strömmande tjänster. Dess inbyggda mikrofoner gör ett bra jobb med att lyssna till vad vi säger, även när det är bullrigt i rummet.

För att komma igång behövs först ett Amazon-konto. Därefter behöver vi skaffa Amazons separata Alexa-app för att koppla in strömningstjänster som Spotify Premium (gratis Spotify stöds inte), Deezer, Tidal, Tunein och Amazon Music.

Orbi Voice
Orbi Voice har lättanvända, men lite svaga och otydliga touchkontroller på ovansidan.

Netgear Orbi Voice RBS40V Pris vid test: 3553 kr.

Bästa pris just nu: 1379 kr