Testad produkt: Asus ROG G703GX- E5006T
Pris: 49 990 kr på Dustinhome.se

Med den nya generationer av grafikkort och processorer har det dykt upp en handfull datortillverkare som tävlar om att bygga den mest extrema bärbara datorn någonsin. Nu har vi fått in en het kandidat till den titeln; ROG G703GX från Asus.

Den är utrustad med en sexkärnig Intel Core i9, 32 GB snabba ramminnen och ett Nvidia Geforce RTX 2080 i fullformat. Allt är dessutom överklockat från start.

Det har sålts några lätt vansinniga laptops med dubbla grafikkort genom åren. MSI GT83VR 7RF med två Geforce GTX 1080-kort i SLI-koppling, kan faktiskt i vissa lägen överträffa RTX 2080-kortet i denna dator, men bara med nöd och näppe.

Asus ROG G703GX
Asus ROG G703GX är en riktig bjässe med både bred skärm och breda skärmkanter.

Bäst utan sli

Asus dator levererar grafikprestanda med mycket mer finess och stabilitet. Sli är en vanlig orsak till bekymmer med drivrutiner och kompatibilitetsproblem i spel, så det undviker vi helst. Här är hela paketet bättre trimmat för att fungera bekymmerfritt. Grafikkortet är som standard överklockat och testat för det av Asus.

Eftersom det är ett RTX-kort kan vi utnyttja Nvidias nya optimerings- och raytracing-teknik, i alla fall i de fåtal spel som stödjer det. Det kräver dock att vi uppdaterar Windows till senaste versionen, något som Microsoft fortfarande har problem med att rulla ut till alla datorer. Att göra det manuellt är dock inget problem.

3dmark har numera också en fungerande demo och mätrutin för att testa raytracing, och det är en läcker upplevelse att se alla ljuseffekter i realtid. Tekniken är dock inte så revolutionerande att det är direkt avgörande. RTX 2080 är framför allt ett mer linjär uppgradering av rå beräkningskraft jämfört med GTX 1080.

Asus ROG G703GX
Baktill sitter två skärmutgångar, och dubbla ingångar för strömadapter. Vi får också med två stora adaptrar – men för det mesta räcker det att du pluggar in en av dem. 

Sex kärnor och ny lagringsteknik

Datorn finns i en handfull olika varianter. Det finns modeller av datorn med upp till 1,5 TB ssd eller kombinationer av ssd och mekanisk lagringsdisk. Den modell som säljs i Sverige med Core i9 har också just denna extra stora ssd.

Den använder en ny teknik kallad Hyperdrive, som egentligen kombinerar tre mindre ssd-enheter på pci express till en volym för att på så sätt maxa prestanda på lagringen. I vår testade modell har vi tyvärr inte möjlighet att testa det, då testexemplaret skiljer sig från modellen i butik på just den punkten.

Bildskärmen är fokuserad på bästa spelprestanda, med tre millisekunders svarstid, hela 144 Hz bildfrekvens och stöd för G-Sync. Färgomfånget matchar i princip srgb-standarden, vilket gör att den passar för spelgrafik och film. Det är 8 bitars färgdjup och inget stöd för hdr-bilddata, och kontrasten kan bli lite blek i svarta partier om vi drar upp ljusstyrkan.

Asus ROG G703GX
Externa portar är jämnt fördelade på höger och vänster sida.

Nya och gamla portar

Vill du ha bättre bild, eller kanske spela i 4k, går det utmärkt att ansluta extern skärm. Datorn har både hdmi- och displayport, och det både via thunderbolt 3 och en separat mini displayport. Utöver det får vi tre usb-3-kontakter i stort format, gigabit ethernet-port och separata 3,5-millimeterpluggar för mikrofon och hörlur.

Datorn har inbyggda högtalare som sitter i nedre delen av skärmlocket, och därmed blir helt rätt riktade mot användaren med skärmen uppfälld. Tillsammans med bashögtalare ger de oss rejält tryck och fyllighet – och för det mesta hög kvalitet för musik, media och spel. Pressar vi upp volymen i topp blir dock mellanregistret skramligt.

Asus ROG G703GX
Tangentbordet är bekvämt att använda. Bakbelysningen är tydlig och fullt programmerbar, och wasd-knapparna är extra tydligt markerade. Vi får också en extra rad knappar för ljudkontroll och snabbstart av några av Asus egna appar.

Det här är givetvis inte någon lättviktare att bära på. Den är stor som en portfölj och väger nästan fem kilo, med massiva kylgaller på sidorna och typiskt kantig gamingdesign. Pluspoäng ska dock ges till den behändiga serviceluckan på undersidan som gör underhåll och uppgraderingar lätta.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning