Jag minns när jag köpte min första smartphone – en svart Iphone 4. Efter ett missöde med en omkullvält öl behandlade jag den som en prins i telefonförklädnad. Eventuella ölrester torkades effektivt bort genom att låta mobilen ligga i en påse med ris under några veckor, därefter förvarade jag den i en strumpa och vägrade ta upp den när det regnade.

Rädslan höll i sig under flera veckor, innan nyhetens behag till slut började klinga av – och jag insåg att försiktighetsåtgärderna nog ändå var sjukt överdrivna. I slutändan var det ju en mobiltelefon, och en sådan ska man kunna använda hyfsat obegränsat.

Mycket har förändrats sedan Iphone 4 – och när vi nu köper en ny premiumtelefon kan vi nästan räkna med att den kommer med någon form av skydd mot vatten och damm. Ip-klassning kallas det, och exakt vad det betyder kan du läsa om i vår stora guide.

En del tillverkare är duktigare än andra på det; exempelvis levererade några Android-tillverkare vattentåliga mobiler så tidigt som 2013, och Samsung säljer Galaxy S9 med ip68-klassning – som därmed ska klara att bli nedsänkt 1,5 meter under vattenytan i 30 minuter. Andra tillverkare erbjuder det inte alls i sina premiummobiler, även om de så sakta börjar hamna i minoritet.

Men kan vi verkligen basera våra köp på ip-klassning, och därefter glatt använda våra mobiler i ur och skur? Hur effektiva är dessa skydd egentligen, och vilka rättigheter har vi om olyckan skulle råka vara framme?

Det vill vi ta reda på – men för att göra det på bästa möjliga sätt behöver vi hjälp. Har du lämnat in din ip-klassade mobil på service och fått utlåtandet att den är fuktskadad, trots att du varken har tagit en simtur med den, tappat den i badkaret eller på något annat sätt handskats klumpigt med den? Eller har din nyinköpta Samsung Galaxy S9 börjat uppföra sig underligt efter att du har kollat banken i duggregnet?

Nu vill vi ha din historia. Hör av dig till oss på konsumentakuten@idg.se!


Under vinjetten Konsumentakuten granskar PC för Alla branschen, och tar upp de viktigaste konsumentfrågorna både innan och efter köpet. Du läser alla våra artiklar här