Testad produkt: Dell UltraSharp U4919DW
Pris: 13 900 kr (inkl. moms och frakt på Dustin.se)

Tidigare i vintras testade vi ett gäng bra bredbildskärmar i 21:9-format vilket ger en rejäl mängd extra pixlar på bredden. Men det finns ett fåtal betydligt bredare skärmar än så. Till exempel Samsungs gamingskärm CHG90 som vi testade tidigt förra året, en skärm med bildförhållandet 32:9. I den får vi bara 1080 pixlar på höjden och betalar istället extra för hög bildfrekvens och extra kort svarstid.

Dells nya skärm är även den i 32:9-format och har samma bildstorlek, 49 tum på diagonalen. Det innebär att den är över 1,2 meter bred. Upplösningen på höjden är precis som i vårt test av 21:9-skärmar 1 440 bildpunkter, vilket innebär att vi får så mycket som 5 120 bildpunkter på bredden. I totalt antal pixlar är det här bara aningen mindre än en 4k-skärm.

Justerbar så det räcker till

Ultrasharp U4919DW är en enkelt utformad skärm med yttre i mattsvart och halvmörkt aluminiumgrå plast, en drygt centimetertjock skärmram runtom och halvmatt skärmyta. Skärm och fot kommer separata, men är ett rätt så enkelt monteringsjobb att sätta ihop. Foten gör sedan skärmen höj- och sänkbar med ungefär en decimeter. Den går även att tilta bakåt och vrida i sidled.

Den här skärmen ska också ha 10 bitars färgdjup, men vi lyckas i vårt test inte få Windows att känna igen den som en hdr-skärm. Vi hittar inte heller någon information om stöd för något hdr-format.

Dell Ultrasharp U4919DW
Svag sväng. Ultrasharp U4919DW har böjd panel, men den är inte lika hårt böjd som en del konkurrenter.

Skarp och snygg för skrivbordsjobb

För att få en bra upplevelse med 60 Hz bildfrekvens krävs det att din dator har hdmi 2.0 alternativt displayport 1.2 eller bättre. Skärmen vi testar har dubbla hdmi 2.0-portar och två Displayportar, en normalstor och en i usb c-format. Utöver det får vi också två usb 3.0-kontakter och en hubb med tre usb 3.0-anslutningar.

Ljusstyrka och kontrast är bra för en kontorsinriktad skärm, men en viss blekhet i mörka partier gör att upplevelsen för film, foton och spel inte är optimal. Dellskärmen uppges ha 99 procent av sRGB-standarden i färgomfång, vilket ju annars bör passa utmärkt för media. För vissa typer av professionellt mediejobb kanske den inte håller måttet då den uppmäter ungefär 75% av färgskalan för AdobeRGB.

Färgkorrektheten är dock god och likaså luminanskontrollen. Vi ser väldigt lite antydning till ojämnheter i tonade ytor. Bakbelysningen är överlag jämn, men med lite flammighet precis ute i kortsidorna. På den punkten har vi dock sett mycket värre problem i andra skärmar riktade till proffs.

Dell Ultrasharp U4919DW
Jämnt och snyggt. Skärmen är överlag ganska tjock, men har en snyggt slät stil på baksidan. 

Bred böj

Skärmen har precis som de flesta breda skärmar vi testat en böjd panel. Här är böjen dock mindre än de flesta vi sett. Radien ligger på 3 800 millimeter. Det ger skonsamma betraktningsvinklar utåt sidorna, men vi känner oss inte omgivna av den som i fallet med Samsung CHG90. Det här är snarare en skärm som du sitter lite längre ifrån och främst jobbar på, med massor av fönster, stora Excel-ark, eller kanske video- eller musikskaparprogram som ofta blir röriga på en liten skärm.

Dells nya skärm kan vara väldigt skrymmande att ställa på de flesta skrivbord. Men om du idag har två vanliga 16:9-skärmar sida vid sida för extra arbetsyta är det här precis lika mycket skärmyta, fast snyggare och smartare.

Dell Ultrasharp U4919DW
Knapparna på undersidan är lätta att hitta med fingertopparna.

Anslut med minst hdmi 2.0

Skärmen stödjer givetvis dubbla bildkällor och delad bild. Detta sköts från en enkel meny tillsammans med andra skärminställningar och kontrolleras med fyra knappar på undersidan av skärmen. Vi brukar ha svårt för sådana, och föredrar som regel styrkors eller liknande, men Dells variant är tydlig, relativt enkel att navigera i och då dess alternativ inte är alltför många och komplicerade är det hanterbart.

Skärmen har varken hörlutsutgång eller högtalare och tar inte emot ljud via hdmi eller displayport. Det gör den opraktisk för vissa typer av bildkällor, som en spelkonsol eller en dvd-spelare, när hdmi är enda praktiska ljudkanalen ut. Men här är det främst tänkt att du ansluter datorer, och då har du ju lätt att välja andra alternativ. Men lite begränsande blir det. Och du kan behöva separata högtalare på skrivbordet, var de nu ska få plats.

För att enklare hantera den stora arbetsytan kan du installera Dell Display Manager på en Windows-dator. Den ger dig möjlighet att dela in skärmen zoner med olika mallar som du sedan enkelt kan dra och släppa fönster i.

Dell Ultrasharp U4919DW
Dubbla hdmi och dubbla Displayport, i två olika format.

Bra valOmdöme

Ute i butiker får du betala runt 14 000 kronor för skärmen. Det kan verka mycket för en bildskärm, men här köper du i princip två 27-tums 1440p-skärmar på en gång, och en sådan i samma kvalitet kostar cirka 6 000 kronor. Så hutlöst mycket dyrare är det inte, och mycket mer praktiskt, om du har det behovet av arbetsyta.

Fakta Dell Ultrasharp U4919DW

Testad: Februari 2019
Tillverkare: Dell
Storlek: 49 tum, 32:9 bildförhållande
Upplösning: 5120x1440 bildpunkter
Paneltyp: Ips med matt yta, böjd (3800 mm)
Ljusstyrka: Ca 350 cd/m2
Kontrast: 1000:1
Färgdjup: 10 bitar
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid: 5 ms (GtG)
Bildingångar: Displayport 1.4, 2 st hdmi 2.0, usb c med displayport
Övrigt: 3 portars usb-hubb
Effektförbrukning: Cirka 60 W normalt, 0,4 W standby
Storlek (med fot): 121,5 x 25,3 x 45,9 – 54,9 cm
Garanti: 3 år
Pris: 13 900 kr (inkl. moms och frakt på Dustin.se)

plus

Jätteformat och många pixlars arbetsyta
God bildkvalitet för det mesta
Behändig hantering av delade bildkällor

minus

Inte riktigt färgomfång för mediaproffs
Ingen ljudhantering

Betyg 8 av 10

Dell UltraSharp U4919DW Pris vid test: 13199 kr.

Bästa pris just nu: 12660 kr