Webbläsarens privata läge, eller inkognito som det heter i Chrome, är till för att skydda användares integritet genom att skapa en tillfällig, ren miljö som varken sparar nya kakor eller annan data eller läser in existerande. Om du till exempel vill undvika att koppla vad du söker på till ditt konto hos Facebook eller Google kan du göra det i ett privat fönster.

Många webbutvecklare vill gärna veta om besökare använder privata läget, bland annat för att kontrollera om de kan spåra användarna. Tanken är inte att det ska vara möjligt, men med Google Chrome – i särklass marknadens största webbläsare – har det länge varit möjligt att göra det ändå.

Utvecklare gör det bland annat genom att kontrollera om de har tillgång till filsystemet. Det görs vanligtvis för att lagra filer lokalt, men Chrome har helt blockerat det api som används för det och genom att helt testa ”har vi tillgång till filsystemet?” kan webbplatser därmed avgöra om användaren använder inkognitofönster.

Nu ska Google till slut göra något åt den här integritetsbristen, skriver 9 to 5 Google. På utvecklarsajten för Chromium, motorn som driver webbläsaren, skriver utvecklarna att de hoppas få med den nya koden som ska stoppa detta i version 74. Till att börja med kommer du kunna testa den genom att aktivera den i about:flags och om den inte har några problem kommer den bli standard i version 76.

Googles lösning går ut på att ge tillgång till ett virtuellt filsystem för webbplatser du besöker i inkognitoläget. Ingenting lagras permanent på disk, men från webbplatsens perspektiv syns ingen skillnad från ett normalt fönster.

Just det här är inte den enda teknik webbutvecklare använder för att avgöra om besökaren surfar i privat läge. Du kan själv testa i till exempel Firefox eller Safari genom att gå till exempelvis bostonglobe.com i ett privat fönster och klicka in på en artikel. När vi testar blockeras vi i samtliga webbläsare.