TP-links Deco-serie av meshroutrar hör till några som vi ofta rekommenderar. De har god användarvänlighet, många smarta funktioner och levererar relativt problemfri uppkoppling till ett bra pris. Ingen av de vi testar har dock briljerat i räckvidd och prestanda. De är fullt godkända, men aldrig avsevärt över genomsnittet. Nu har vi fått in deras senaste paket för test; Deco M4.

Det här handlar om en extra prispressad version, där TP-link har plockat bort ett par funktioner och skalat ner wifi-kapaciteten. Dock bara marginellt. Det är en AC1200-router istället för en AC1300-router som till exempel deras egna Deco M5, vilket innebär att bandbredden på 2,4 GHz är 300 Mbit/sek istället för 400 Mbit/sek. Det påverkar som vanligt inte prestanda till en enskild ansluten pryl, men begränsar hur mycket bandbredd det finns att dela på.

TP-link Deco M4 mesh-router
I mitten sitter en väl gömd TP-link-logga som också fungerar som statusdiod. 

Utan extra skydd
Framför allt har Deco M4 inte det inbyggda virusskydd från Trend Micro som tillhandahålls i Deco M5. Vi ser också ut att sakna en integrerad bandbreddsmätning som vi har i Deco M5 och en del andra TP-link-routrar.

Rekommenderat pris är 1 990 kronor, vilket är mycket lågt för ett paket på tre enheter. Sådana ligger för det mesta runt 3 000 kronor. Vi hittar faktiskt bara en konkurrent som är lika billig och som har samma klass på wifi-kapacitet; D-Link Covr C1203.

Deco M4 utklassar dock Covr C1203 i våra mätningar, framförallt genom bättre räckvidd per enhet, vilket innebär att våra tre Deco M4-torn kan täcka in en större bostad. Den presterar faktiskt även bättre än dyrare Deco M5, som inte var dålig den heller.

TP-link Deco M4
Dubbla nätverksportar baktill.

Från platt till avlång

Deco M4 sticker ut jämfört med tidigare Deco-enheter genom att vara mycket större i måtten. Föregångarna hade formen av platta små puckar på runt tolv centimeter i diameter. Nu har TP-link istället anammat samma design som Linksys i sina Velop-routrar. Enheterna är tornformade och ett par decimeter på höjden, med platt topp och en nedsänkt statusdiod i mitten upptill.

Det gör att de tar upp mindre bordsyta men syns desto mer där de står. Precis som Deco M5 saknar vi möjlighet att hänga upp enheterna på väggen, men det hade nog mest sett fånigt ut med tanke på formatet. På baksidan sitter två gigabit ethernetportar och en ingång för strömkabel som är dold på undersidan.

Systemet har en enkel installation där allt sköts automatiskt av appen. Den hittar första enheten med mobilens bluetooth, och sköter all konfigurering och anslutning till rätt nätverk. Det enda vi behöver göra är att skapa ett konto hos TP-link för bland annat fjärradministration, samt välja nätverksnamn och lösenord på vårt nya wifi.

TP-link Deco M4 mesh-router
Deco M4 är rätt så stor, men med kreativ placering kan vi få den att smälta in i bakgrunden.

Fortfarande funktionsrik

Trots avsaknaden av antivirus har Deco M4 ett större utbud funktioner än flertalet konkurrenter. Vi får ett enkelt gästnätverk, möjlighet att blockera klienter från att ansluta, möjlighet att reservera fasta ip-adresser och göra portvidarebefodran. Här finns också föräldrakontroll med kategoribaserat webbfilter samt en enkel trafikprioritering per ansluten enhet, men inte på typ av trafik. Det är precis samma funktioner som i andra Deco-produkter.

Vi får även här samma stöd för IFTTT och Amazon Alexa. Med Alexa kan du fjärrstyra routern med en handfull röstkommandon på engelska, förutsatt att du har en Alexa-kompatibel högtalare eller Alexa-app i mobilen. Med IFTTT kan du inte bara skicka vissa kommandon till routern utan också använda dess status för att styra andra smarta prylar. Ett kul exempel är att tända lamporna i hemmet när du kommit så nära att din telefon automatiskt ansluter sig till dess wifi.

TP-link Deco M4 app
Appen är samma som du kontrollerar andra Deco-system med.

Bra valOmdöme

Med stabila och goda prestanda, hög användarvänlighet, generöst med funktionalitet och ett bra pris är det här ett mycket lockande paket. I alla fall i ett medelstort hem med rätt så få användare. Topphastighet lär du tillexempel aldrig uppnå med mer än en dator i taget. Vi är inte helt förtjusta i designen, men funktion är viktigare än form – och på den punkten levererar Deco M4.

Deco M4 börjar säljas under mars i ett flertal stora svenska butiker.

Fakta TP-link Deco M4

Testad: Februari 2019
Tillverkare: TP-link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200) mu-mimo, bluetooth för konfiguration
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Prestanda, första enhet*: 522 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 11 meter.
Storlek: 9,1 x 9,1 x 19 cm.
Rek. pris: 1 990 kronor.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Bra prestanda och räckvidd.
Enkel installation.
Fortfarande många funktioner.
Lågt pris.

minus

Större och mer otympliga enheter.
Begränsad total kapacitet.

Betyg 4 av 5