Precis som när man surfar med en dator kan det finnas anledningar att koppla upp sig via en vpn-tjänst på mobilen eller surfplattan. Detta gäller både ur anonymitetssynpunkt och för att komma åt önskvärt innehåll.

För det man gör när man kopplar upp sig via vpn är att skapa en krypterad anslutning till en server och sedan låta internettrafiken passera genom denna. På detta sätt kan man surfa anonymt och undvika såväl avlyssning och spårning. Det är också ett sätt att surfa säkrare när man kopplar upp sig mot öppna trådlösa nätverk.

Mer om vpn:
> Test av vpn-tjänster för PC
> Bästa vpn för Mac
> Gratis vpn-tjänster
> Bästa vpn för Netflix
> Bästa vpn för BBC Iplayer
> Bästa vpn för att se svensk tv utomlands

Busenkelt med vpn i mobilen

Att koppla upp sig via en vpn-tjänst på datorn kan ibland vara lite småkrångligt, men så är inte fallet på mobilen. Av de åtta tjänster vi har testat använder sig sju av en egen app, vilket gör både installation och användande superenkelt. Man bara startar appen, väljer vilken server man vill koppla upp sig emot och klickar sedan på anslut-knappen. Inom ett par sekunder kan man sedan surfa anonymt som – om man befann sig i USA, Storbritannien eller upp till 58 andra länder. I många fall kan man på samma sätt "bli svensk" på utlandsresan.

Denna enkelhet innebär också, på gott och ont, att apparna i detta test är väldigt funktionsfattiga. Det gör dem mycket lättanvända, men betyder också att funktioner som exempelvis en kill switch (läs mer nedan) saknas.

Kom runt geoblockering

Just vilket land du kopplar upp dig mot har betydelse för vad du kan komma åt på internet. För att komma åt innehåll i brittiska BBC Iplayer väljer du förstås en server i Storbritannien, för att kunna se filmer på amerikanska Netflix väljer du en amerikansk server. Och för att komma åt allt innehåll på SVT Play när du är utomlands på semestern väljer du en svensk server.

Alla tjänster klarar dock inte av att ge åtkomst till innehåll från exempelvis BBC Iplayer eller amerikanska Netflix. Vilka som gör det och vilka som inte klarar det går att läsa i vårt test.

Långsammare mobilsurf

En negativ bieffekt av att surfa via en vpn-tjänst är att hastigheten blir lägre än vid vanlig surf. Oftast spelar det inte så stor roll, men ska man tanka filer eller strömma film får det inte gå för långsamt. Därför redovisar vi i vårt test snitthastigheterna för att koppla upp sig mot servrar i Sverige, USA och Storbritannien.

Värt att notera är också att ingen av apparna för de mobila vpn-tjänster vi testar har en så kallad kill switch. En sådan stoppar automatiskt all internettrafik om vpn-uppkopplingen bryts, men finns alltså inte hos någon av apparna i detta test.

Så gjorde vi testet

Vi har testat de åtta vpn-tjänster som fick högst betyg i vårt stora vpn-test. Samtliga åtta tjänster testades på både surfplatta och mobil, och med apparna för både Android och IOS. Hastigheten mättes med appen Speedtest och snitthastigheterna tog fram genom 3 x 3 mätningar (morgon, middag och kväll).

För test av åtkomst till SVT Play, BBC Iplayer och amerikanska Netflix använde vi oss av deras respektive appar.

Även om samtliga abonnemangsformer redovisas i testet är det månadskostnaden vid ett årsabonnemang vi har tittat på i våra jämförelser. (Undantaget är Mullvad, som bara erbjuder månadsabonnemang).

Uppgifterna om antalet servrar är leverantörernas egna. Uppgifterna om antalet länder är de som finns i apparna.