Spam är ett av it-världens äldsta gissel och vi har länge fått erbjudanden om Nigeria-arv, superinvesteringar och billig Viagra. Den här sortens uppenbar spam är våra e-postsystem numera ganska duktiga på att stoppa. Enligt Google blockeras exempelvis 99,9 procent av all renodlad spam i Gmail.

Det som slinker igenom är ofta något annat. Det kan vara reklam från en nätbutik där du har handlat, politisk propaganda från en bekant eller mejl från ett efterhängset ex.

Om du inte kan stoppa mejlen på något annat sätt kan du välja att blockera avsändaren.
Alla mejlsystem har en knapp för att spärra en enskild avsändaradress, och i Gmail och Outlook.com/Hotmail kan du även anmäla en spammare. Om du gör det senare förbättrar du mejltjänstens filter, vilket alla har nytta av.

När det gäller jobbiga mejl som inte är spam passar Blockera-funktionen däremot bättre. Gör du det kan du ta bort blockeringen om hen slutar att vara jobbig.

Kolla spam-mappen

Observera att det är svårt att bli av med spammen helt och hållet eftersom spammarna hela tiden skapar nya avsändaradresser. Ett bra tips är därför att registrera en extra mejladress som du använder i riskabla sammanhang för att slippa exponera din ”riktiga” adress i onödan.

Tänk också på att det finns en risk att "hederlig" mejl markeras som spam. Ta därför som vana att minst en gång i månaden kolla igenom mappen Skräppost (Spam). Den rensas automatiskt efter 30 dagar, och om du inte kollar kan du helt missa viktiga mejl.

Oavsett vad du ska göra är det smidigaste att sköta spamhantering via webbgränssnittet. Motsvarande funktioner finns även i mobilapparna och Windows 10-programmet E-post, men du har fler möjligheter via webben.

Outlook

1. Öppna mejlet

Surfa till www.outlook.com, logga in och öppna ett spam-mejl. För att spärra avsändaren klickar du på Skräppost i verktygsraden ovanför mejlet. Här kan du välja Skräppost, Nätfiske och Blockera. I samtliga fall stoppar du mejl från den här avsändaren – men med olika orsaker.


Outlook

2. Öppna inställningarna

För att detaljstyra hur Outlook ska hantera spam klickar du på Inställningar, alltså ikonen med ett kugghjul uppe till höger. Välj Visa alla Outlook-inställningar, Skräppost. Under Blockerade avsändare och domäner kan du manuellt lägga till de e-postadresser du vill blockera genom att klicka på Lägg till. Du kan alltså både lägga till en enskild avsändare (spam@spammare.com) och en hel domän (spammare.com).


Outlook

3. Vitlista adresser

Lite längre ned finns alterativet Betrodda avsändare och domäner. Det här är motsatsen till ovan – här kan du alltså skriva in de mejladresser och domäner som du alltid vill ta emot mejl från. På samma sätt kan du välja Betrodda distributionslistor för att alltid tillåta de nyhetsbrev du prenumererar på och vill ha. Alla adresser och domäner som du fyller i manuellt kan du närsomhelst redigera eller ta bort med hjälp av pennan eller papperskorgen längst till höger på varje rad.


Outlook

4. Blockera helt

Du som vill vara drastisk kan kryssa i rutan Lita bara på e-postmeddelanden från adresser i listan Betrodda avsändare och domäner eller Betrodda distributionslistor längst ned. Gör du så kan inga främlingar mejla dig över huvud taget. Du kan också välja att spärra filer, bilder och länkar som kommer från någon annan än dina betrodda avsändare/domäner.


5. Kolla karantänen

En smart sak med Outlooks spamfilter är att ett mejl inte raderas direkt. Det hamnar i stället i en ”karantän” under tio dagar. Under den tiden kan du alltså rädda det. Det här gör du genom att öppna mappen Skräppost som du ser i listan till vänster (ser du den inte trycker du på ikonen med tre linjer högst upp till vänster). Markera ett mejl och klicka på Inte skräppost i menyn ovanför.


Gmail

Så gör du i Gmail

Gmail har inte samma möjligheter att skräddarsy spamhanteringen som Outlook.com. Det finns dock några saker du kan göra själv:

  • Har du fått ett spam? Välj Rapportera Spam (knappen med ett utropstecken i verktygsraden) eller klicka på Mer (de tre punkterna till höger) och välj Anmäl skräppost eller Rapportera om lösenordsfiske.
  • Vill du blockera en enskild adress? Gå till Mer, Blockera NN.
  • Vill du sluta blockera en adress? Klicka på Inställningar (kugghjulet uppe till höger) och välj Visa alla inställningar, Filter och blockerade adresser. Här kan du skapa filter, men också välja Återaktivera valda adresser.