Android-enheter visar animeringar när de övergår mellan appar, fönster och olika menyer. Detta ser bra och trevligt ut, men det tar upp tid – och ibland kan det till och med orsaka att telefonen blir trögare om det är en enkel modell utan särskilt mycket resurser.

Den goda nyheten är att du faktiskt kan påskynda dessa animeringar för att få telefonen att kännas lite snabbare. ”Kännas” är nyckelordet här, eftersom det inte faktiskt ökar hastigheten på din telefon, det gör det bara att det verkar så, eftersom menyer och allt möjligt annat kommer att ladda snabbare.

Om du däremot väljer att inaktivera animeringar helt och hållet minskar det dock lite av belastningen på processorn och grafiken, så den åtgärden kommer definitivt att bidra till att minska fördröjningen på system med lägre resurser. Dock kanske inte så mycket.

Starta om telefonen efter ändringen för att se effekten. Ställ tillbaka igen om du upptäcker några negativa effekter. Som vanligt gäller att det kan se något annorlunda ut i just din telefon, beroende på telefonmodell.


Android

1. Utvecklare

Gå till telefonens inställningar, välj System och rulla ned till Utvecklaralternativ. Om detta inte finns, klicka först på Om telefonen och sedan sju gånger på Version. En dialogruta berättar att du nu är utvecklare.


Android

2. Ritning

I Utvecklaralternativ, rulla en bra bit ned till rubriken Ritning. Under denna hittar du de tre valen Skala, fönsteranimering, Skala, övergångsanimering och Längdskala för Animator.


Android

3. Ändra

Alla tre ser likartade ut och bör ändras till samma värde. Vad du ändrar dem till är upp till dig och lite experimenterande, men prova till exempel med .5x för att påskynda dem från standardalternativet (1x), utan att helt döda dem.


Android

4. Stäng kanske av

Om du försöker få en resurssvag enhet att kännas lite vassare, prova att inaktivera alla animationer helt. Det borde både få telefonen att bli lite piggare och ställa mindre krav på den begränsade hårdvaran.