Behöver du skapa ett Word-dokument med kryssrutor som du vill att folk ska fylla i på papper? Eller kanske du vill ha ett dokument som används digitalt och be folk att kryssa i rutor i en checklista, också i Microsoft Word?

Att göra krysslistor i Microsoft Word är ganska enkelt för tryckta dokument och lite mer komplicerat för blanketter som kan kontrolleras på datorn. Vi visar hur du gör båda, så att du är redo för din nästa lista eller onlineformulär med kryssrutor.

De här instruktionerna gäller skrivbordsversionerna av Microsoft Word, som finns i Microsoft Office och Office 365. Den gäller inte de mobila versionerna av Word, som finns på Windows 10-plattor eller på enheter med Android och IOS.

En checklista för utskrift innebär att du skriver ut det resulterande dokumentet för ifyllning på papper. Det enklaste sättet att bygga en sådan lista är att skapa en speciell typ av punktlista och välja de rader du vill omvandla till en krysslista.

Men vill du till exempel göra något som ska användas på webben eller kanske skickas runt med e-post gör du dock på ett annat sätt.


Snygga kryssrutor i dina Word-dokument...

Kryssrutor

1. Punktlista

Skriv dina rader i Word. Gå sedan till avsnittet Stycke på fliken Start i menyfliksraden. Klicka på nedåtpilen vid Punktlista och välj Definiera ny punkt.


Kryssrutor

2. Ny symbol

Klicka på Symbol. Använd rullisten för att leta fram teckensnittet Wingdings.Kryssrutor

3. Kryssruta

Leta fram symbolen med kryssrutan eller skriv in 111 direkt i fältet Teckenkod. Tryck OK två gånger.


Kryssrutor

4. Skapa lista

Markera dina rader. Klicka på nedåtpilen vid Punktlista och välj din fyrkant under Punktlistebibliotek.

... och på webben

Kryssrutor

1. Anpassa

Först måste alltså en funktion läggas till i menyfliksraden. Högerklicka var som helst i någon menyflik och välj Anpassa menyfliken.


Kryssrutor

2. Utvecklare

Leta reda på Utvecklare i panelen till höger och sätt en bock. Avsluta med OK. Nu ska du ha en ny meny i Word. Klicka på den.


Kryssrutor

3. Kontroller

Placera markören där du vill ha din kryssruta. I menygruppen Kontroller finns en ruta med en grön bock, klicka på den.


Kryssrutor

4. Skapa lista

Din ruta kommer på plats. Tryck på tangentbordets högerpil några gånger för att komma ur rutan. Skriv önskad text och fortsätt placera rutor på samma sätt.