Från Zyxel har vi tidigare testat Multy X, ett av de kraftfullaste och dyraste mesh-paketen, med stora enheter och riktigt hög kapacitet i sitt wifi. Nu vill företaget in och konkurrera i de lite lägre prisklasserna med en nedbantad och kompakt variant som heter Multy U.

Multy U hör inte till den absolut billigaste klassen, utan är lite mer avancerad. Den har trippelbands-wifi med ett 5 GHz-band på 866 Mbit/sek avsatt för backhaul, det vill säga data som skickas mellan systemets enheter. Sedan har den upp till 300 Mbit/sek på 2,4 GHz och 866 Mbit/sek på 5 GHz för ansluta klienter.

Kombinera eget paket

Multy U säljs enskilda eller i två-pack, och kan sedan utökas med enskilda enheter vid behov. Det ska även finnas ett tre-pack men vi hittar ingen svensk butik som säljer det. Eftersom det är identiska enheter, där vilken som helst kan vara huvudrouter, är det dock bara att kombinera fritt. En enskild router kostar cirka 1 600 kronor, och ett två-pack hittar vi i butik för cirka 2 200 kronor.

Multy U
Multy U med sin påmonterade fot. 

Multy U är en liten platt dosa med rundade kanter på drygt 12 gånger 12 centimeter. Vi är först lite förvirrade över hur den är tänkt att placeras, då strömuttag och nätverksuttag sitter rakt nedåt. Men det visar sig att luckan ska tas loss och konverteras till en fot, så att Multy U ställs på högkant, alternativt lutas ungefär 45 grader upp. I de lägena är det lätt att ansluta kablar, men det blir en ganska svajig konstruktion.

Väggupphängning på nytt sätt

Det finns ett annat sätt att placera ut dina Multy U. Varje enhet kommer med en liten läderrem som går att fästa i ena hörnet av routern och knyta ihop till en liten ögla. Då kan du hänga upp Multy U var som helst som en ovanligt stor badrumstvål. Tyvärr är det roligare i teorin än i praktiken, eftersom du också måste ansluta åtminstone en strömsladd, som sticker ut rakt bakåt.

Enheterna installeras och styrs från en mobilapp, och förutom en instruktion till att ladda hem appen får vi ingen snabbstartguide eller liknande i paketet. Vi får inte ens en guide till vad de olika färgerna på statusdioden, ett stort X mitt på dosan, betyder. Det berättar i och för sig inte appen heller, mer än vid enstaka tillfällen.

Installationen är i alla fall enkel, om än tålamodsprövande. Appen hittar routern med bluetooth, och går sedan igenom en tydlig steg för steg-guide som konfigurerar allt viktigt, sätter rätt säkerhet och färdigställer nätverket. Det tar dock ovanligt lång tid och minst ett par omstarter av routern.

Multy U
Multy U har dubbla nätverksportar. På undersidan hittar vi också en fysisk knapp för att stänga av status-dioden. Det är det inte alla som har. Det går givetvis också att göra från appen.

Bästa placeringshjälpen hittills
Samma sak sker sedan vid tillägg av nästa Multy-enhet, med flera minuters väntan då och då som resultat. Här får dock Zyxel pluspoäng för en utmärkt prestandaanalys och placeringsguide vid installation. När kontakt upprättats får vi veta om enhet nummer två står bra till eller behöver flyttas. Vi får till och med rekommendation om flytt om den står för nära för optimal täckning. Det har vi inte sett i andra system, som bara klagar om signalen är för svag.

Det kan vara värt att följa rekommendationerna, för räckvidden på Multy-enheterna är bra för att vara i det mindre formatet. Zyxel säger själva 10-15 meter, och i vår testlokal blir 13 meters avstånd lagom. Det är bättre än de flesta konkurrenter.

Prestanda till en enskild klient är också den riktigt bra. Vi får stabil uppkoppling på över 250 megabit per sekund i upp till 10 meter med fri sikt, och över 500 Mbit/sek på nära håll. Det innebär dock att en enskild dator som laddar ned stora filer kan äta upp mycket av bandbredden.

Multy U
Att hänga upp Multy U på väggen i läderrem är mer lockande i teorin än lyckat i praktiken. Men det kan finnas plaser där den kan hänga snyggare.

Få funktioner, extra online
I appen hittar vi sedan en knippe av de vanligaste routerfunktionerna, som gästnätverk, enkel föräldrakontroll som sköter surftider men inte blockerar innehåll, ett inbyggt hastighetstest och ganska mycket kontroll för den här typen av produkt över wifi och nätverkstrafik. Bland annat kan vi manuellt dela upp 2,5 GHz och 5 GHz på separata ssid, något många routrar inte tillåter. En sak vi dock saknar är en möjlighet att se till vilken nod en klient är ansluten.

Registrerar vi ett konto hos Zyxel kan vi också få ett par extra funktioner. Framför allt fjärradministration via Zyxels webbportal. Det går även att styra den med enklare röstkommadon via Alexa om du har eller öppnar ett Amazon-konto.

Multy U
Multy U:s administrationsapp är snygg, dock inte extremt innehållsrik.

Omdöme
Multy U är en stabil och väl presterande router till ett överkomligt pris. Det satsats lite väl mycket på att det ska se snyggt ut, i stället för kompletterande funktioner och praktisk hanterbarhet. Med det sagt är det dock fortfarande ett bra mesh-paket för sitt pris.

Fakta Zyxel Multy U

Testad: Februari 2019.
Tillverkare: Zyxel
Produkttyp: Meshrouterpaket.
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2100) mu-mimo, bluetooth för konfiguration.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz backhaul.
Anslutningar: 2 st gigabit wan/lan.
Trådlös säkerhet: Wpa2.
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 520 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: Cirka 13 meter.
Mått: 12,3 x 12,3 x 3 cm.
Vikt: 312 gram.

plus

Snygga, kompakta enheter.
Många monteringsval.
Goda prestanda och räckvidd.
Extra kontroll över wifi.

minus

Står ostabilt och hänger snett.
Viss brist på information i appen.
Relativt få extra funktioner.

Betyg 7 av 10

ZyXEL Multy U AC2100 2-pack Pris vid test: 2161 kr.

Bästa pris just nu: 1699 kr