Ibland önskar man att det fanns teleportering. När datorn krånglar skulle det exempelvis vara skönt att få sällskap av någon kunnig människa som kan hjälpa till att lösa problemet.

Teleportering finns tyvärr inte i den senaste versionen av Skype, däremot har programmet en smart funktion som kallas för skärmdelning.

Videosamtal

Skype är som bekant mest känt för sina gratis telefonsamtal till hela världen. Den som har kamera kan även använda Skype för videosamtal – och det är i det här läget som vi hittar skärmdelningen.

När du videosamtalar med någon kan du växla från kameran till ett alternativ som heter Dela skärmen. Bilden på dig själv byts då ut mot datorns skärm, och mottagaren kan med andra ord se exakt vad du har på skärmen – eller vice versa.

Skärmdelningen kan användas på olika sätt och det mest uppenbara är alltså fjärrsupport. Om du behöver pc-hjälp kan du starta ett Skype-samtal med någon kunnig vän som kan få se hur det ser ut på skärmen. Ja, på samma sätt kan du förstås ge support till mindre kunniga vänner.

Men support är bara en möjlighet. Du kan även visa ett bildspel eller en Powerpoint-presentation på din skärm och låta mottagaren följa den på sin egen. Ett annat alternativ är distansmöten där du visar upp dagordningen eller något annat textdokument via skärmdelning.

I kombination med Skypes möjligheter till röstsamtal blir det här ett kraftfullt verktyg för samarbete.
Numera har molntjänster som Google Drive inbyggda samarbetsverktyg, men det smarta med skärmdelning är förstås att det fungerar för alla program. Allt du kan visa på skärmen kan mottagaren också ta del av.

Mer kraft i Teamviewer

Den skärmdelning som finns i Skype är ganska basal, eftersom programmet egentligen är gjort för något annat. Behöver du mer avancerade funktioner är Teamviewer ett bättre val. Det här är ett program som är specialgjort för att just fjärrstyra datorer över internet.
Teamviewer är gratis att använda för privatpersoner medan det kostar pengar för företagsanvändare.
Läs mer om Teamviewer i vår guide här.


Steg för steg: Kom igång med skärmdelning

Skype

1. Installera

Installera den senaste versionen av Skype genom att surfa till www.skype.com och välja Nedladdningar i toppmenyn. Klicka på Skaffa Skype för Windows 10 så öppnas Microsoft Store. Om det inte redan står Denna produkt är installerad så installerar du nu.


Skype

2. Starta videosamtal

Öppna Skype, logga in och påbörja ett samtal med valfri person i din kontaktlista. Starta sedan ett videosamtal genom att klicka på videosymbolen till höger. Säg åt den du pratar med att besvara samtal med video så drar ni igång ett videosamtal.


Skype

3. Dela skärmen

När ni har fått igång ett fungerande videosamtal klickar du på Dela skärmen. Det är den ikon med två rutor som du hittar långt ned till höger. I den dialogruta som öppnas avgör du om du även vill dela ljudet. Klicka sedan på Dela skärmen.


Skype

4. Styr delningen

Nu ser du mottagarens skärm på din egen, och när du slutar röra på musen döljs Skypes knappar och menyer. Mottagaren kan nu minimera sitt Skype-fönster och om hen exempelvis drar igång en presentation i fullformat ser du den på din skärm.


Skype

5. Chatta

Om ni behåller era Skype-fönster öppna kan ni chatta, vilket är smart om det exempelvis gäller datorsupport. Ni gör det genom att trycka på pratbubblan nere till vänster. Då startar en chatt och här går det också att skicka över bilder och andra filer.


Skype

6. Stänga av

För att stänga av skärmdelningen är det bara att klicka på Sluta dela, alltså samma knapp där du slog på delningen med i steg 3. Du kan även stänga av videofunktion med videoknappen i mitten. Det går alltså att skärmdela utan att videon är aktiv.