Processorn i datorn är en viktig liten bit hårdvara som gör att allt fungerar. Tänk på den som hjärnan i din maskin. Den är ständigt igång och arbetar så länge datorn är påslagen.

Precis som nästan all teknik är en processor varmare än omgivningstemperaturen. De flesta processorer har minsta och maximala temperaturer, liksom det som kallas optimal temperatur. Den optimala temperaturen är inte ett exakt tal, det är ett intervall.

De flesta processorer i dag borde fungera inom intervallet -20 till 100 grader Celsius och den optimala arbetstemperaturen brukar vara mellan 30 och 60 grader. En bärbar dator är oftast något varmare än en stationär.

Det är när processorn blir för varm som problem kan uppstå och den till och med kan förstöras. Orsaken kan till exempel vara en trasig eller igendammad fläkt. Det förekommer, särskilt för bärbara, att en automatisk funktion stryper processorn eller stänger av datorn om temperaturen blir för hög.

Men det skadar inte att ha lite koll själv. Det finns många program för ändamålet, men vi har valt det lilla Core Temp. Ladda ned och installera det på: www.alcpu.com/CoreTemp. Klicka bort Goodgame Empires under installationen om du inte vill ha en extra spelikon på skrivbordet.

Temperatur

1. Datordata

När du startar programmet ser du ett litet fönster som innehåller mängder med information om din processor. Det finns massor med funktioner du kan utforska. Vi koncentrerar oss på att fixa temperaturövervakningen.


Temperatur

2. Autostart

Klicka på Settings i menyn Options. På fliken General, bocka för Start Core Temp with Windows. På fliken Display, bocka för Start Core Temp minimized. Stäng med OK.


Temperatur

3. Visning

Nu ska vi se till att du kan se processortemperaturen vad du än gör. Högerklicka på ett tomt utrymme i aktivitetsfältet och välj Inställningar för aktivitetsfältet. Klicka på Välj vilka ikoner som ska visas i Aktivitetsfältet.


Temperatur

4. Ta tempen

Sätt alla reglage för CPU temperature and system information i läge . Hur många det är beror på hur många kärnor din processor har. Nu har du tjusiga temperatursiffror nere till höger i aktivitetsfältet.