Igår lanserade Huawei en handfull produkter på en presskonferens på Mobile World Congress. En av dessa har vi redan haft tillgång till och testat i ett par veckor – nya kraftfulla laptopen Matebook 13. Den ska gå att beställa omedelbart, så frågan är om den är värd dina slantar. Det kan vi svara på redan nu.

Det är tredje bärbara datorn i ultrabookstil från Huawei efter 2017 års Matebook X och 2018 års Matebook X Pro. Till det yttre påminner den mest om Matebook X, med stilren men enklare design, lite mer avrundade former och inte samma extremt tunna skärmkanter som Matebook X Pro.

Matebook 13
Matebook 13, som en Matebook X fast tyngre och kraftfullare. 

Minimalt med portar

Den har en extra centimeter skärmkant i nederkant som placerar skärmen lite högre, samt ett par extra millimeter ovantill så att webbkameran får plats på traditionell plats. Precis som till Matebook X får vi med en liten docka med hdmi-port och en usb-port av typ A. Det är bra det, för det enda datorn har är två usb typ c-portar, en som du även använder för att ladda batteriet och en med displayportstöd.

Den största yttre skillnaden mellan Matebook 13 och Matebook X är tjocklek och vikt. Det här är en kraftfullare, och därmed också tjockare och tyngre dator. Med 1,5 centimeter tvärs över och en vikt på 1,34 kilo är den inte den nättaste av 13-tummare, men inte heller direkt jobbig att bära runt på.

Hårdvaran är en rejäl uppgradering från Matebook X och mycker lik den i Matebook X Pro. Här sitter en Intel Core i7-processor av fyrkärnig Whiskey Lake-typ, Geforce MX-grafik och en stor ssd. Huawei tar här uppenbart sikte på konkurrenter som 13-tumsmodellen av Macbook Pro och kraftfulla Asus Zenbook och HP Envy-modeller, fast med en pressad prispunkt.

Matebook 13
I skärmlocket sitter en stiliserad Huawei-logga, annars är designen väldigt avskalad.

Klarar det mesta, med lite tålamod

Det går obehindrat att redigera foton och video, till och med i 4k-upplösning, även om renderingstiden då blir lite tålamodskrävande. Ssd-enheten hör till snabbare M.2-typ och vi får för det mesta läshastigheter på över en gigabyte i sekunden, men den verkar vara bitvis ojämn med enstaka dippar ner till vanlig hårddiskhastighet.

Matebook 13 är inte fläktlös som Matebook X, utan här får du acceptera visst fläktbrus när datorn blir varm vid ihållande jobb. Till och från kan den bli rejält högljudd, men för det mesta häller den sig lugn.

Vi hade hoppats på snäppet bättre batteritid. I våra mätningar får vi ut ca 13 timmars driftstid när vi bara textredigerar med låg skärmljusstyrka, och så lite som en timme om vi pressar datorn till max. Det är inte underkänt, men vi har sett klart bättre i den här storleks- och prestandaklassen.

Tangentbord och musplatta känns igen från de två föregångarna. Då datorn har 2:3 i bildförhållande på skärmen istället för 16:9 innebär det att den är smalare på bredden än de flesta 13-tummare. Därför går tangentbordet extra långt ut mot sidorna. Det är bra svikt i knapparna, men lite vag klickkänsla. Musplattan gör jobbet pålitligt, men sticker inte ut som varken extra bra eller problematisk.