5g-tekniken har så smått börjat testas runt om i världen. På Mobile World Congress i Barcelona har många tillverkare visat upp sina första telefoner med tekniken, men mycket av upphetsningen kring 5g handlar faktiskt om vad det kan göra för mobilt bredband.

Med betydligt högre hastigheter, kortare fördröjning och större kapacitet ger 5g förhoppningar om att kunna skippa fast bredband och helt gå över till trådlöst, speciellt i glesbygder där fiber är betydligt dyrare än i tättbebyggda områden.

HTC 5g Hub ger en försmak av vad det kan innebära. Det handlar om en hyfsat bärbar 5g-hotspot med batteri som ska räcka hela dagen om du inte kommer åt ett eluttag. Hela 20 enheter kan ansluta till internet via den med hjälp av Wi-Fi 6 och dela på upp till 2,3 gigabit per sekund nedladdningshastighet.

Men inte nog med det, HTC 5g Hub har dessutom en fem tum stor pekskärm och kör en variant av Android Pie, så du kommer kunna exempelvis strömma Netflix direkt på den. Processorn är också rejält tilltagen: Snapdragon 855, förmodligen för att orka agera router åt så många anslutna enheter. För företagskunder har HTC också byggt in en ethernetkontakt och möjlighet att ansluta via företagets vpn-servrar.

I och med att ingen svensk operatör ännu har lanserat 5g lär HTC 5g Hub inte dyka upp här på ett tag, men den kommer snart säljas i Australien, Finland, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och USA, skriver The Verge.