Många användare av Windows 10 Home har råkat ut för att datorn plötsligt startar om efter att en uppdatering har slutförts i bakgrunden, något som har lett till en hel del kritik mot Microsoft under årens lopp.

Nu har tre forskare på University College i London skrivit en rapport där problemet avhandlas. Slutsatsen är att Microsoft borde se till att det alltid är användaren som bestämmer när datorn ska startas om.

Microsofts nuvarande rekommendation är att aktivera funktionen ”Aktiva timmar” något som görs genom att bege sig till Start -> Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Windows Update -> Ändra aktiva timmar. Här kan man nämligen bestämma under vilken tid på dygnet som uppdateringar inte ska installeras.

Enligt en enkät utförd av de tre forskarna (Jason Morris, Ingolf Becker och Simon Parkin) är det emellertid endast 28 procent av användarna som känner till att funktionen Aktiva timmar existerar. Därmed är det inget fullgott alternativ.

En annan lösning är att uppgradera till Windows 10 Pro, där finns det nämligen större möjlighet att själv styra över när uppdateringar ska installeras. Men med tanke på att det kostar en rejäl slant lär det inte vara en acceptabel lösning för alla användare.

Om Microsoft lyssnar på kritiken eller ej återstår att se.